BiH
0

Usaglašene izmjene Poslovnika Predstavničkog doma

FENA
Članovi zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usaglasili su danas na sastanku s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom izmjene i dopune poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. Izmjene su u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a poslanici Predstavničkog doma o izmjenama će se oglasiti na sjednici koja počine u 14 sati.

Kako je saopćeno novinarima nakon sastanka izmjene su u skladu s Ustavom BiH i omogućavaju efikasno donošenje odluka u parlamentu.

Tekst izmjena i dopuna je na tragu ranijeg prijedloga visokog predstavnika, uz danas unesene određene korekcije.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se danas o ovim izmjenama poslovnika na sjednici koja počinje u 14 sati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Milorad Živković izjavio je nakon sastanka da su izmjene Poslovnika u skladu s Ustavom BiH i da omogućavaju efikasniji rad parlamenta. On smatra da su na ovaj način politički lideri u BiH pokazali da se mogu dogovoriti između sebe i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Živković je stava da ovo nije samo puko usvajanje poslovnika, već se se ovim omogućava parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić kazao je da je usaglašeni tekst izmjena u skladu s prijedlogom visokog predstavnika, s tim da su izvršene i neke druge korekcije da bi parlament mogao da radi efikasnije i da bi se onemogućio bilo kakav vid blokada.

Tihić se također složio da se usvajanjem ovih izmjena i dopuna rješava i niz drugih veoma važnih pitanja aktuelne političke situacije u našoj zemlji, od Vijeća ministara do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

-Ovo je dobar dan za BiH, jer imamo dobru vijest za građane, ustvrdio je nakon sastanka visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

On je potvrdio da je tekst izmjena u skladu s Ustavom BiH te da ima podršku predstavnika svih stranaka vladajuće koalicije. Također, naveo je da izmjene zadovoljavaju i njegove zahtjeve da novi poslovnik omogućava ubrzani rad parlamenta te sprječava opstrukcije.

Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je tekst izmjena i dopuna Poslovnika usvojen snagama legitimno izabranih predstavnika, "što predstavlja snažnu i pozitivnu poruku iz Sarajeva u Evropu".

  • Siguran sam da će reakcija EU biti veoma pozitivna, optimističan je visoki predstavnik.