Istraživanje
0

GfK: 29% građana BiH koristi Internet

Sarajevo-x.com
GfK BH je godinu dana nakon prvog objavljivanja rezultata o korištenju usluga Interneta u BiH u 2006. godini provjerila koliko smo napredovali od tada do danas. U odnosu na prošlogodišnje GfK BH istraživanje o korištenju Interneta u BiH, porast broja korisnika i broja priključaka je značajan – broj korisnika je narastao sa 21% na 29%, a broj kućanstava koji imaju priključak na Internet sa 14% na 23%.

Korištenje Interneta u BiH raste iz godine u godinu. Iako ono još uvijek nije na razini nekih razvijenih država, pa ni na razini nekih zemalja iz okruženja, porast broja korisnika za 8% unutar godine dana jest svakako hvale vrijedan podatak. Istraživanje koje je GfK BH – Centar za istraživanje tržišta proveo prije godinu dana pokazalo je da je tada 21% BH stanovništva starijeg od 15 godina izjavilo da se koristi Internetom, dok je ove godine ta brojka narasla na 29%. I drugi podatak, a to je onaj koji se odnosi na broj kućanstava koja imaju Internet priključak je također porastao – sa 14% na 23%, što znači da gotovo svako četvrto kućanstvo u BiH ima neku vrstu priključka na Internet. Inače, samo istraživanje GfK BH je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1000 građana na cijeloj teritoriji BiH, a obuhvatilo je i neke druge aspekte koji se tiču korištenja kompjutora i Interneta.

Inače, broj korisnika Interneta je i dalje u FBiH veći nego u RS-u i iznosi 36% naspram 20%. Disbalans postoji i kada je riječ o postotku korisnika među muškarcima i ženama, jer je izgleda Internet još uvijek nešto interesantniji muškoj populaciji nego ženskoj (34% naspram 24%). S druge strane, posve očekivan podatak je taj da se osobe mlađe dobi više koriste ovim medijem nego oni stariji, ali te su razlike zbilja drastične, pa tako među onima u dobi od 15 do 24 godine njih gotovo 2/3 (preciznije 64%) tvrdi da se koristi Internetom, dok je među našom najstarijom populacijom, onima iznad 65 godina, postotak korisnika ispod 1%.

Na korištenje Interneta utječe svakako i stepen obrazovanja, pa tako među onima sa fakultetskom naobrazbom njih 70% se služi Internetom, što je značajno više nego kada su u pitanju osobe s nižim stupnjevima obrazovanja. Inače, skupina sa najvećim brojem korisnika Interneta jesu studenti, među kojima ima više od 80% njih koji se koristi ovim medijem, a odmah iza njih su osobe koje se nalaze na srednjim ili visokim upravljačkim funkcijama u tvrtkama ili institucijama, među kojima između 72% i 73% njih se služi Internetom. S druge strane, osobe na menadžerskim funkcijama su najaktivniji korisnici Interneta, što se vidi iz podatka da gotovo polovica njih se koristi Internetom svaki dan.

Korisnici Interneta u BiH u većini slučajeva ovom mediju pristupaju od svoje kuće, točnije njih 56% Internetu pristupa na taj način, ali zanimljiv je podatak da su na drugom mjestu po čestini pristupanja Internet cafe-i i sličnih mjesta koje koristi čak 31% BH Internet korisnika. Na svom radnom mjestu Internet koristi 24% ovih građana koji se uopće koriste www uslugama.

Najčešći razlog korištenja Interneta u BiH jest tzv. surfanje, odnosno pretraživanje različitih web sadržaja što barem nekada čini 90% korisnika Interneta u našoj zemlji, a 25% njih to čini svaki dan. Prikupljanje različitih informacija i slanje, odnosno primanje e-mail poruka su odmah iza po učestalosti korištenja. Chat komuniciranje između korisnika koristi oko 56% korisnika Interneta u BiH, a 54% ih skida muziku, filmove i slike. Zanimljivo da usluge Internet telefonije još nisu tako popularne u BiH kao u nekim drugim zemljama, pa ih zapravo koristi tek oko 16% korisnika Interneta. Od svih usluga koje su praćene u ovom GfK BH istraživanju, Internet bankarstvo je usluga koja se najmanje koristi, točnije tek oko 6% korisnika usluga Interneta u BiH.