BiH
0

Zenica i Jajce dobijaju status grada

FENA
Vlada Federacije BiH je protekle sedmice utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrte zakona o uspostavljanju grada Zenica i grada Jajce.

Ovi zakoni se temelje na odredbama Ustava Federacije BiH kojima je predviđeno da se za područje dvije ili više općina, koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana, formira grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave.

U Nacrtu zakona su pojedinačno nabrojana naselja (81) od kojih se sastoji grad Zenica, kao pravni sljednik općine Zenica, koji predstavlja jedinicu lokalne samouprave, sa svojstvom pravne osobe. Samoupravni organi grada Zenica su gradsko vijeće i gradonačelnik, čiji je izbor također propisan ovim zakonom.

Općina Zenica je velika urbana konglomeracija s visokim stepenom urbanizacije, razvijenom infrastrukturom, velikim brojem stanovnika i sjedište je Zeničko-dobojskog kantona. Osim toga, Zenica postaje univerzitetski centar, a i prisutni trendovi u gradu ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim uticajem.

Utvrđujući Nacrt zakona koji se odnosi na Jajce, Vlada je pošla od činjenice da ova sadašnja općina, kao jedinica lokalne samouprave, predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva, te da ima više od 30.000 stanovnika, od kojih najmanje 10.000 živi u gradskom središtu. Pri tome je uzet u obzir prijeratni razvoj i značaj Jajca, kako u historijskom tako i u kulturološkom pogledu.

Općina Jajce je općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je u Jajcu čak 24 nacionalna spomenika. Tu se ističu Mitreum, svetište Mitrasu, nepobjedivom Bogu Sunca perzijskog porijekla iz perioda Rimskog carstva, zatim Katakombe, tvrđava Jajce s cjelinom spomenika, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Esme Sultanije džamije, Sinan-begova i Okića džamija, graditeljska cjelina Crkve sv. Marije s tornjem Sv. Luke i drugi.

Stara gradska jezgra Jajca je kandidirana za uvrštavanje na listi svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Važno je istaknuti da za provođenje ovih zakona nije potrebno osigurati sredstva iz Budžeta Federacije BiH.