Turska
0

U Konyi najduža ulica dobila ime po Aliji Izetbegoviću, a najveći trg Sarajevo

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Konye Tahir Akyurek danas su u ovom turskom gradu, u njegovom najvećem dijelu koji se zove Bosna i Hercegovina, otvorili park po imenu glavnog grada BiH.

Također je danas najduža ulica u Konyi, duga 9 km i 200 m u dijelu koji nosi ime naše države, dobila ime po prvom predsjedniku Republike BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje Grada Sarajevo.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji otkrivanja table s nazivom parka Sarajevo, gradonačelnica Borovac je istakla da niti jedan grad u svijetu nije nam ukazao toliko počasti kao Konya imenovanjem dijela grada po Bosni i Hercegovini, po gradu Sarajevu i po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.

"Zadužili ste nas i imamo prijatnu obavezu da inteziviramo saradnju naših gradova na svim poljima. Ovim činom zadužili ste buduće generacije da naše prijateljstvo unapređuju i učine ga primjerom kako gradovi trebaju surađivati", rekla je Borovac.

Gradonačelnik Konye Tahir Akyurek istakao je kako je njegovom gradu bila čast dati ime svom najvećem dijelu, najdužoj ulici i najvećem trgu po prijateljskoj državi, njenom prvom predsjedniku i glavnom gradu.

Gradonačelnica Borovac je istakla da imenovanje ulice po Aliji Izetbegoviću nije samo čin poštovanja lika i djela ovog državnika.

"To prevazilazi i vaše dokazano prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom. Ovo je još jedan dokaz da Republika Turska poštuje demokratsku praksu i da joj je kao takvoj odavno mjesto u Evropskoj uniji. Vjerujem da Republika Turska može biti faktor stabilnosti i prosperiteta Evrope i svijeta", rekla je Borovac prilikom ceremonije postavljanja table s imenom Alije Izetbegovića na početku najduže ulice u Konyi.

Današnjoj ceremoniji pored zvaničnika Grada Konye prisutna je bila i delegacija Grada Sarajeva koju je predvodila gradonačelnica, a koju su činili i: Emin Švrakić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, te vijećnici Idriz Hodžić i Ana Baltić.