BiH
0

Britanski ambasador Matthew Rycroft počeo pisati blog!

Sarajevo-x.com
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft, počeo je sa pisanjem bloga na popularnom bh. blog servisu Blogger.ba. Ambasador Rycroft odlučio je voditi blog kao jedan od načina za prezentaciju njegovih utisaka tokom diplomatske službe u BiH, ali i kao vid interakcije sa građanima.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft, počeo je sa objavljivanjem bloga na adresi http://matthewrycroft.blogger.ba, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Ambasador Rycroft se odlučio pridružiti popularnoj bh. blog zajednici Blogger.ba i pisati blog tamo gdje piše i najveći broj građana Bosne i Hercegovine, kao jedan od načina za prezentaciju njegovih utisaka tokom diplomatske službe u BiH, ali i kao vid interakcije sa građanima. Administratori zajednice Blogger.ba nadaju se da će ovo potaknuti i druge ličnosti iz javnog i političkog života BiH na ovakav vid komunikacije s građanima.

Blog predstavlja jedan od posljednjih internet fenomena koji se početkom 21. stoljeća popularizirao u svijetu i doživio sjajan uspjeh, a potkraj novembra 2004. godine sa kreiranjem prvog bh. blog servisa Blogger.ba stigao i u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ blog dolazi od složenice engleskih riječi: web i log = weblog. Skraćeno od weblog dobije se riječ blog. U doslovnom prevodu riječ blog se može prevesti kao internet dnevnik, što on u biti i jeste. Znači blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu drugom, i objavljuje to na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime taj njegov blog postaje javan.

Blogeri su danas postali vitalni izvor informacija i komentara, kao i alternativa tradicionalnoj štampi i televiziji. Primjerice u zapadnim zemljama blog zajednica je toliko snažna da čak ima i utjecaj na javno mijenje. Svjetska blog zajednica je svakim danom sve veća i veća, a popularnosti blogova doprinose i mnogi blogovi čiji su vlasnici poznate ličnosti.

U Velikoj Britaniji blogove vode između ostalih i ministar vanjskih poslova David Miliband, te ministar za Evropu Jim Murphy, koji se mogu pogledati na adresi http://blogs.fco.gov.uk/.