BiH
0

Lazović: Dodik nagovještava daljnje blokade integracije BiH

FENA
Dopredsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) Miro Lazović je, uime Predsjedništva te stranke, dao izjavu za javnost povodom posljednjih istupa premijera RS-a Milorada Dodika.
  • Da pozitivna atmosfera i optimizam nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće dugo trajati, potrudio se Milorad Dodik, koji dosljedan svojoj palanačkoj politici nagovještava daljnje blokade integracije BiH i jačanje njenih institucija, navodi se u izjavi.

Dodaje se da je kontinuirana politička retorika Milorada Dodika usmjerena prije svega ka podrivanju međunarodnog suvereniteta države Bosne i Hercegovine koja očito kao takva, ne odgovara niti Dodiku niti njegovim mentorima u Srbiji.

Lazović ističe da njegova javno izrečena težnja u emisiji Hrvatske televizije „Nedeljom u 2" da će BiH nestati za deset godina nije nimalo naivna i predstavlja subverzivno djelovanje protiv BiH.

  • Čineći sve da BiH učini prolaznom, a RS trajnom kategorijom, Milorad Dodik koristi svaku mogućnost da opstruira i blokira sve što BiH vodi ka funkcionalnoj, demokratskoj i evropskoj državi, navodi se.

  • Najava da će SNSD blokirati donošenje uvećanog Budžeta BiH nije samo udar na BiH već i potpuno marginaliziranje i omalovažavanje svog kadra u liku predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, koji bi ukoliko se to desi, radi odbrane interesa BiH i ličnog digniteta morao svoju poziciju prepustiti nekom drugom, smatra SDU.

Predsjedništvo SDUBiH istovremeno očekuje od visokog predstavnika da ratobornu, kabadahijsku retoriku i opasnu politiku Milorada Dodika sankcionira aktiviranjem antikorupcionog tima kao i dosljednom primjenom svojih ovlaštenja.