BiH
0

Pet rješenja za novi grb Republike Srpske

FENA
Komisija za utvrđivanje prijedloga novih rješenja za simbole Republike Srpske zaključila je danas raspravu o grbu RS-a i verifikovala pet mogućih rješenja koja će u formi nacrta biti upućena na razmatranje u Narodnu skupštinu za narednu sjednicu.

Predsjednik Komisije Igor Radojičić saopćio je nakon sjednice da su za svih pet rješenja stigle dorade, odnosno korekcije od njihovih autora.

Radojičić je na pres-konferenciji kazao da će ovih pet rješenja ravnopravno biti upućeni parlamentu koji treba da da konačnu riječ o novom grbu entiteta.

Kada je u pitanju nova himna RS-a, Radojičić je podsjetio da je zaključen javni konkurs za novo rješenje entitetske himne, a od pristiglih rješenja izabrano je prvo u uži izbor pet, a zatim je izbor sužen na dva rješenja.

"Rasprava o te dvije predložene kompozicije bit će nastavljena na narednoj sjednici Komisije o muzici i o tekstu, jer se radi o kompoziciji koja ima i jedno i drugo", rekao je predjednik Komisije za simbole.

On nije isključio mogućnost da se i od ovih autora zatraže korekcije te da se oba rješenja upute u Narodnu skupštinu na odlučivanje, ali i da se zaključi da nijedno od rješenja ne zadovoljava kriterije za novu himnu RS-a.

Radojičić je kazao da ne vjeruje da će sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati o novom grbu RS-a biti održana do kraja godine.