Svijet
0

Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH

FENA
Washington
Washington
U Washingtonu su danas održani bilateralni razgovori predstavnika odbrambenih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. To je prvi do sada održani susret takve vrste.

S američke strane razgovore je predvodio pomoćnik američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Daneil Fata, a bosanskohercegovačku delegaciju predvodio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Nakon razgovora Fata i Cikotić su u kraćem razgovoru za Glas Amerike iznijeli ocjene dosadašnje suradnje vojnih snaga dviju zemalja.

”Ovo su prve, inauguralne bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD-a i BiH, koje će, nadamo se, biti održavane svake godine. Mi godinama imamo dobre odnose s Ministarstvom odbrane BiH, ali nakon novembra prošle godine, kada je BiH pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir NATO-a, mi smo u mogućnosti da pojačamo međusobne veze, između ostalog i održavanjem ovakvih konsultacija.

Zamjenik ministra odbrane Gordon England je danas, u okviru zajedničkog susreta, razgovarao, pored predstavnika BiH, i s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Razgovarali smo o prioritetima u oblasti odbrane, ciljevima, mogućnostima... o tome kako SAD mogu pomoći BiH, kako u finansijskom pogledu tako i na druge načine. Sjedinjene Države jako cijene dorinos kojeg je BiH do sada dala u oblasti borbe protiv terorizma. U BiH je urađen fantastičan posao i mi u cijelosti podržavamo nastojanja BiH da se pridruži NATO savezu”, istakao je Daniel Fata.

Na pitanje kako u Pentagonu procjenjuju suradnju bosanskohercegovačkih jedinica i američkih snaga u Iraku, Fata je rekao:

”Veoma smo zadovoljni. Već je bilo šest smjena, uskoro će doći i sedma rotacija vojnika iz BiH. Oni imaju veliko znanje i iskustvo iz kojeg mnogo mogu učiti i naši vojnici. Naši zapovjednici na terenu rad vojnika iz BiH u Iraku ocjenjuju veoma visokim ocjenama. Mi jako cijenimo sve ono što BiH radi u Iraku.“

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da je Bosna i Hercogovina tokom ovog bilateralnog susreta imala priliku da prezentira sva dosadašnja dostignuća, da iznese određene zahtjeve prema Sjedinjenim Američkim Državama, istakne vlastite prioritete za narednih nekoliko godina i da u tom smislu dogovori mehanizme dalje suradnje.

”U okviru svega toga, mi izražavamo punu zahvalnost za sve ono što je Amerika do sada napravila u stabilizaciji mira, u dimenzioniranju odbrane na nivou države, izvođenju odbrambene reforme, našem prijemu u Partnerstvo za mir, brzom kretanju ka NATO-u. Naš je cilj da našu zemlju pretvorimo od korisnika sigurnosnih i odbrambenih usluga u zemlju koja će pružati takve usluge, u partnera na međunarodnom planu. Hoćemo da dogradimo i ojačamo vlastite sposobnosti i da sa pozicije partnera učestvujemo u međunarodnoj saradnji“, rekao je Selmo Cikotić

O suštini i karakteru najpotrebnije američke pomoći oružanim snagama BiH Cikotić je rekao kako je to još uvijek pomoć u sferi donošenja određenih političkih odluka koje su pretpostavka konkretnih odbrambenih promjena, potrebna nam je međunarodna podrška priključivanju određenim institucijama, kao i „konkretna pomoć u obrazovanju kadrova, u nabavci određenih stavki opreme i naoružanja, u održavanu tih stavki i u održavanju opreme i naoružanja koje već imamo. Potrebna nam je pomoć u višestrukoj razmjeni iskustava i pogleda u suočavanju sa vrlo kompleksnim savremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama“, dodao je Cikotić.

Ministar Cikotić danas u State Departmentu i u Nacionalnom vijeću odbrane SAD učestvuje u razgovorima zajedno sa ministrom odbrane Crne Gore Borom Vučinićem i pomoćnikom ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem.

Tokom boravka u Washingtonu Cikotić će održati i predavanje u organizaciji Atlantskog vijeća SAD, te imati bilateralne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta.