Banja Luka
0

Poslanici SDS-a i SRS RS-a napustili sjednicu skupštine jer nisu dobili Dodikovo izvinjenje

FENA
Nastavak Šeste sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj se razmatra Prijedlog Ekonomske politike RS-a za 2008. godinu, počeo je u subotu u Banjoj Luci izlaskom poslanika SDS-a i SRS RS-a iz skupštinske sale jer nisu dobili izvinjenje predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika, na čemu su insisitirali.

Na početku sjednice šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić zatražio je izvinjenje premijera Dodika zbog, kako je naveo, oštrog istupa koji je imao na sjednici Skupštine RS-a u ponedjeljak, 17. decembra.

Dodik nije reagirao na ovaj zahtjev, nakon čega je Bojić kazao da će zbog toga poslanici SDS-a izaći iz sale kada se bude obraćao entitetski premijer.

Na ovo je reagirao i šef poslaničkog Kluba SNSD-a Željko Mirjanić navodeći da SDS ne može unutarstranačke probleme unositi u parlament.

Stavu Bojića pridružio se i poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica navodeći da opozicija ne može prihvatiti takav način rada, da predsjednik Vlade diskredituje Parlament i Vladu.

Mihajlica je kazao da ono što se desilo na prošloj sjednici još se komentriše u RS-u.

"Uvrede, bez obzira što neki misle da to nisu, kada pominjete stranke i pojedince da su blesavi nisu prihvatljive", dodao je poslanik radikala RS-a.

Ni nakon ovog izlaganja, Dodik nije reagirao, a uzeo je riječ kako bi počelo uvodno izlaganje o Ekonomskoj politici, dok su poslanici SDS-a i SRS-a u tom momentu napustili su sjednicu.

Inače, Ekonomska politika za 2008. godinu usmjerena je, kako je navedeno u ovom dokumentu, na dva osnovna strateška cilja: stopa rasta bruto domaćeg proizvoda viša od okruženja i dostizanje ekonomske stabilnosti.

Naglašena je potreba ubrzanja privrednog razvoja u cilju podizanja opšteg standarda stanovništva, smanjenja siromaštva i razrješavanja nagomilanih socijalnih neravnoteža i konflikata, s jedne, i preuzete obaveze u evropskim i regionalnim integracionim procesima, s druge strane, a sve u cilju uspostavljanja ekonomski efikasnijeg i u regionalnim uslovima konkurentnog privrednog sistema RS-a.

Polazeći od takvih opredjeljenja ekonomska politika za 2008. godinu će biti usmjerena na: pokretanje novog investicionog ciklusa; punije i efikasnije iskorištenje prirodnih razvojnih potencijala; bržu valorizaciju raspoloživih neiskorištenih kapaciteta; podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi; efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu; podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.

U ovom dokumentu je navedeno da su osnovni dugoročni ciljevi Ekonomske politike; održivi makroekonomski rast, izgradnja društva zasnovanog na znanju, uravnoteženi regionalni razvoj, povećanje zaposlenosti, standarda stanovništva, zaustavljanje socijalnog raslojavanja i smanjenje siromaštva, priključenje EU kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i korištenje njegovih mogućnosti, smanjenje kriminala i korupcije i racionalizacija i povećanje efikasnosti državne uprave.

Poslanici su na početku ove sjednice u ponedjeljak, 17. decembra, usvojili entitetski budžet za narednu godinu u iznosu od milijardu i 500 miliona KM, a Ekonomska politika jedina je tačka današnjeg nastavka zasjedanja.