Regija
0

Hrvatska: Dovršen koalicijski sporazum HDZ-a i koalicije HSS-HSLS

FENA
Čelnici HDZ-a te koalicije HSS-HSLS-a utvrdili su danas konačnu verziju koalicijskog sporazuma, koji ne predviđa značajne promjene u ustroju nove hrvatske Vlade i broju ministarstava.

Također je, među ostalim, dogovoreno da će jedan od prvih poteza nove Vlade biti zabrana pušenja na javnim mjestima.

Mandatar Ivo Sanader novinarima je, nakon troipolsatnog sastanka u sjedištu Vlade, u Banskim dvorima, izjavio kako će nova Vlada inzistirati na tom potezu, jer to smatra brigom za zdravlje građana.

U prvoj godini mandata nova će Vlada predložiti i promjenu odredbe o nultoj toleranciji na alkohol u krvi vozača. Granica od nula promila ostat će samo za mlade vozače, do 24 godine starosti, a stariji vozači će moći imati do 0,5 promila, no strogo će ih se kažnjavati naprave li prekršaj i s manjom koncentracijom alkohola u krvi.

Partneri su također dogovorili da za ulazak Republike Hrvatske u NATO neće biti referenduma, rekao je dr. Sanader, naglasivši kako je posljednjih godina značajno porasla potpora hrvatskih građana članstvu u NATO-u, te da ona po najnovijim anketama iznosi više od 51 posto.

U prvim mjesecima mandata koalicija će dogovarati i reformu zdravstva, posebna pozornost posvetit će se ruralnom razvoju, a nova hrvatska Vlada nastavit će stvarati društvo znanja, boriti se protiv nezaposlenosti i stvarati pretpostavke za rast životnog standarda, rekao je Sanader.

Pred partnerima je još jedan krug pregovora, u kojem bi, idućeg tjedna, trebali dogovoriti tko će preuzeti dužnosti u Vladi i Hrvatskom saboru, dodao je.

Sanader je istaknuo kako je zadovoljan činjenicom da su partneri prihvatili da se ustroj Vlade i broj ministarstava ne mijenjaju značajno.

"Ni slučajno se ne želimo vratiti na stanje kakvo je bilo za Račanove Vlade, s 19 ministarstava i 24 ministra", rekao je Sanader, napomenuvši da će se Vlada proširiti za jedno ili najviše dva ministarstva.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je vjerojatno o izdvajanju resora turizma iz ministarstva koje je do sada vodio Božidar Kalmeta te osnivanju novog ministarstva za regionalni razvoj.

Dogovoreni sporazum bi početkom idućeg tjedna, nakon što se utvrde kadrovi i ustroj nove Vlade, trebala potvrditi i stranačka tijela, nakon čega će biti spreman za potpisivanje.