Studija
0

Molekula koja prekida simptome Alzheimerove u nekoliko minuta

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Univerziteta u Los Angelesu uspjeli su stvoriti molekulu koja nakon ubrizgavanja za samo nekoliko minuta otklanja, odnosno poništava simptome Alzheimerove bolesti. Djelovanje molekule potvrđeno je na doktoru koji je bolovao od ove opake bolesti, a kojem se zdravstveno stanje poboljšalo u samo nekoliko minuta.

Nova molekula ima sposobnost da simptome Alzheimerove bolesti učini reverzibilnima, što znači da može poništiti rane znake ove opake bolesti, izvještava Earthtimes.

Naučnici sa Univerziteta u Los Angelesu su otkrili da ova "čudotvorna" molekula može poboljšati zdravstveno-mentalno stanje pacijenta koji boluje od Alzheimerove bolesti.

Primjer djelovanja ove molekule je doktor koji je pokazivao rane simptome Alzheimerove bolesti. Prije ubrizgavanja molekule doktor se nije mogao sjetiti imena nekih prijatelja i porodice niti je bio u stanju izvršiti jednostavnije matematičke operacije.

Deset minuta nakon ubrizgavanja molekule doktoru se pamćenje počelo vraćati pa je čak bio u stanju reći i svoje prebivalište.

Detalji studije su objavljeni u stručnom časopisu "Journal of Neuroinflammation".