Film/TV
0

Filmu "Armin" nagrada kritike u Palm Springsu

FENA
Film "Armin" hrvatskog autora Ognjena Sviličića u nedjelju je na 19. međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, u Kaliforniji, dobio nagradu kritike FIPRESCI za najbolji strani film, među 53 filma kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar, Američke filmske akademije.

Žiri međunarodnih kritičara, koji su pogledali 53 od 63 filma kandidirana za ovogodišnji Oscar za strani film, odlučio je nagradu FIPRESCI dodijeliti Sviličićevu "Arminu", priču o ocu i sinu iz malog grada u Bosni koji dolaze U Zagreb na audiciju za njemački film.

"Naš film Armin je među 53 filma dobio nagradu kritike, što je najvažnija nagrada na ovom festivalu", rekao je Sviličić u telefonskom razgovoru iz Palm Springsa, ističući kako je to "prva nagrada u SAD-u" te ukupno 13. međunarodna nagrada filmu Armin.

"To je jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu u Americi u posljednje vrijeme", istaknuo je Sviličić.

Nakon Palm Springsa, film će u SAD-u sudjelovati i na filmskim festivalima u Clevelandu i Santa Barbari.

"Sada, nakon nagrade FIPRESCI, očekujemo i pozive na druge filmske festivale u SAD-u, a nadamo se da bismo mogli dobiti i američkog distributera", dodao je 35-godišnji hrvatski redatelj.

Nakon svjetskog uspjeha njegovog drugog filma "Oprosti za kung fu" iz 2004., koji je nakon premijere na 55. berlinskom festivalu sudjelovao na 30-ak festivala u svijetu i osvojio više međunarodnih nagrada, Sviličić s "Arminom", koji je snimljen u produkciji Maksima filma i Hrvatske televizije, nastavlja istim putem.

Na upit o novim projektima, rekao je da nakon povratka iz SAD-a u istoj produkciji počinje raditi na novom filmu s radnim naslovom "Put u raj", s temom iz turizma u Hrvatskoj.

Na festivalu u Palm Springsu, nagradu publike Mercedes-Benz, za najbolju filmsku priču dobio je film "Then She Found Me", tragikomična kronika žene u sredovječnoj krizi, koju je režirala, supotpisala scenarij i glumi Helen Hunt.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je filmu Tricie Regan "Autism: The Musical", koji prati skupinu autistične djece dok pripremaju predstavu.

Na festivalu u Palm Springsu, koji je počeo 3. januara a završava u ponedjeljak, prikazano je 212 filmova, uključujući 65 premijera, iz 66 zemalja.