PMF
0

Protest naučne zajednice zbog najavljene prezentacije "bosanskih piramida"

FENA
Predstavnici četiriju institucija za geologiju u Bosni i Hercegovini i predstavnik Evropske asocijacije arheologa, oštro se protive najavi navodne prezentacije Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog koja je zakazana za 29. januar na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Jedinstven stav svih predstavnika i praktično cjelokupne domaće i međunarodne naučne zajednice iz svih relevantnih naučnih oblasti, jeste taj da je riječ o putujućem karavanu prevaranata željnih brze zarade bez obzira na posljedice po društvo u cjelini.

U pismu predstavnika Katedre za geologiju PMF-a, Odsjeka za geologiju RGF Tuzla, Zavoda za geologiju FBiH, Odsjeka za geologiju u BiH i Evropske asocijacije arheologa upućenom dekanu Prirodnomatematičkog fakulteta u Sarajevu te naučnoj i široj javnosti poziva se na otkazivanje gostoprimstva "ovom karavanu koji svakoga ko se na bilo koji način izjasni o njihovom 'projektu' lažno predstavi u javnosti kao nekoga ko daje podršku".

Taj sramotni krug profitera baca ljagu ne samo na naš univerzitet kao svjetionik budućeg tehnološkog napretka zemlje već i na Bosnu i Hercegovinu u cjelini, oslikavajući je u svjetskoj javnosti kao zemlju u kojoj lažne senzacije istiskuju nauku i obrazovanje kao provjerene i društveno korisne vrijednosti, stav je potpisnika.

Svi oni, ogorčeni zbog najavljene prezentacije Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog na PMF-u u Sarajevu, traže od dekana PMF-a, prof. dr. Muriza Spahića, da svojim autoritetom, kao što će i oni svojim naučnim kredibilitetom, "ne dozvoli nadrinaučnicima da dodaju PMF na listu onih koji 'podržavaju piramide'", niti "da obmanjuju studentsku populaciju našeg fakulteta i univerziteta".

S obzirom na to da se u pozivu kaže da se spomenuta prezentacija održava "za studente i profesore PMF-a", potpisnici pisma podsjećaju javnost da ta univerzitetska institucija slovi za vodeću instituciju naučnoistraživačkog i visokoobrazovnog karaktera u BiH.

"Piramidalna šema" koja tvrdi da je neka nepoznata civilizacija u središnjoj Bosni sagradila najveće piramide svijeta, trenutno predstavlja najveću neposrednu opasnost geobaštini Evrope i BiH, navedeno je u ovom pismu, te nastavlja konstatcijom da je npr., prema pouzdanom geološkom izvještaju s lica mjesta, najmanje 45 izuzetnih fosila Numulita, pronađenih u sondi SM-12, nestalo bez traga te da su "i nebrojeni drugi fosili morske i kopnene faune također nestali".

Svi su izgledi da je ova devastacija svjetskog kulturnog naslijeđa, u koje svakako ulazi širi arheološki lokalitet Visokog, počinjena s namjerom da se unište ovi ključni i očigledni protudokazi bizarnoj priči o piramidama, smatraju potpisnici, dodajući da su "o ovome nezapamćenom uništavanju geološkog naslijeđa obavijestili protekle sedmice i ProGeo evropsku asocijaciju za zaštitu geobaštine".

Namjera članova ProGeo, koji su svoju međunarodnu konferenciju u Sarajevu u organizaciji PMF-a 2006. godine ocijenili kao izuzetno uspješnu, jeste da ovaj slučaj uđe u tekst nove rezolucije Evropskog parlamenta o zaštiti tla, čija je izrada u toku i u čijem pisanju učestvuju vodeći geonaučnici iz više od 20 zemalja Evrope.

O nevjerovatnosti postojanja graditeljske civilizacije u to doba na tlu Evrope međunarodna zvanična arheologija već je dala svoj jasan stav.

Potpisnici "protesnog pisma" su: prof. dr. sc. Galiba Sijarić, šef Katedre za geologiju PMF-a, prof. dr. sc. Sejfudin Vrabac, šef Odsjeka za geologiju RGF Tuzla, i nastavnici Odsjeka za geologiju, prof. dr. sc. Ramo Kurtanović, Zavod za geologiju FBiH, prof. dr. sc. Nenad Tanović, PMF, član IO prvog Odsjeka za geologiju u BiH, prof. dr. sc. Anthony Harding, predsjednik Evropske asocijacije arheologa, i dr. sc. Mensur Omerbašić, potpredsjednik IO prvog za geologiju u BiH.