Srbija
0

Ilić: Sporazum s Rusijom je posao stoljeća

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski ministar infrastrukture Velimir Ilić izjavio je u petak uvečer da je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti energetike i naftne privrede između vlada Srbije i Rusije "posao stoljeća" prema visini investicija koje će ući u Srbiju.

Po povratku iz Rusije Ilić je, gostujuću u Dnevnuku RTS-a, kazao kako "ima prostora da se potpisani ugovor dorađuje i mijenja".

On je rekao da ovaj posao Srbiji donosi oko dvije milijarde eura investicija, što će dati priliku i za otvaranje novih radnih mjesta.

Ilić je kazao da je Vlada Srbije na ovom projektu radila skoro godinu dana i da "nisu u pravu oni koji kažu da ovo nije dobar posao za Srbiju".

Ministar je dodao da će Srbija biti snabdjevena 100 posto gasom, a po proračunima njenih stručnjaka Srbija će imati prihod od 200 miliona eura godišnje od tranzita gasa kroz zemlju.

Ilić je prenio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ponovio da će gasovod ići prema Republici srpskoj u BiH i Evropskoj uniji, prvenstveno za Hrvatsku, Italiju i Austriju.

Pregovori o trasi gasovoda tek slijede, kazao je Ilić i dodao da je definiran deo trase Niš - Dimitrovgrad, a da će daljnji tok trase biti razrađen.

Ilić je naveo da će gasovod ići u tri pravca - jedan prema jugu, drugi prema centralnoj Srbija i treći prema zapadnoj Evropi, dodavši da će "ruski i naši stručnjaci naknadno razraditi konkretne detalje".

On je ocijenio da je Srbija ušla u evropski energetski sistem, da je postala značajan gasni koridor koji će nardenih 100 godina biti jedini način snabdijevanja gasom čitave regije.

Ilić je najavio da će Srbija imati znatno niže cijene gasa, jer je plaćala distribuciju kroz Mađarsku i podsjetio da je Srbija plaćala i "ljetnje penale" oko 100 miliona eura godišnje.

"Današnjim ugovorom Srbija je riješila snabdijevanje gasom u ovom i sljedećem vijeku", kazao je Ilić.

On je istaknuo da je zadovoljan što je potpisao najveću investiciju u historiji Srbije, pored koncesije za autoput Horgoš - Požega.