Zdravlje
0

Kako djeluje "droga za silovanje“?

Sarajevo-x.com
GHB, poznatiji kao droga za silovanje, spada u kategoriju depresora nervnog sistema. Ne posjeduje boju i miris te ga je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve. Silovatelji se često izvuku jer GHB kod žrtve uzrokuje amneziju o vremenu provedenom pod utjecajem ove droge, piše web stranica Livescience.com.

Poput alkohola i Ambiena, koji spada u skupinu zolpidem tartrata ili hipnotika, GHB (Gamma-OH ili gamma hydroxybutyrate) je depresor centralnog nervnog sistema što znači da smanjuje moždanu aktivnost.

GHB je prvi put proizveden 1960. godine kao alternativa anesteticima za operacije zbog svoga svojstva da izazove privremenu komu, iako se kasnije pokazao kao nedjelotvoran. Osamdesetih godina prošlog stoljeća GHB se prodavao body builderima kao sredstvo za povećanje mišićne mase, te kao legalni sedativ.

GHB spada u grupu "droga za silovanje“ poput Rufinola zbog svojih svojstava. GHB nema mirisa i boje i može se lako dodati u piće. Droga izaziva određenu vrstu amnezije u kojoj se žrtva ne sjeća šta joj se dešavalo dok je bila pod utjecajem GHB-a.

Efekti droge su različiti i mogu varirati od osjećaja euforije do vrtoglavice, povraćanja, napada, amnezije, gubitka svijesti i smrtnih slučajeva.