BiH
0

Pojavile se pukotine na Starom mostu

FENA
Na Starom mostu u Mostaru, spomeniku uvrštenom na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, pojavile su se pukotine, izjavila je predsjedavajuća Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović. Ona je izjavila kako nije moguće precizirati razlog nastanka pukotina jer je obavezni monitoring obustavljen još 2004.

Govoreći po završetku sjednice Komisije, Hadžimuhamedović je rekla da je Komisija imala obavezu pripremiti dva izvještaja Centru za svjetsku baštinu - za Mostar i Višegrad.

U slučaju Starog mosta, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije do sada obavještavala o pukotinama dok ekspertna skupina nije dala mišljenje. Prema nalazima te ekspertne skupine, pukotine se pojavljuju u određenim zonama i po određenim zakonitostima.

"Nažalost, u ovom času nije moguće precizno identificirati šta uzrokuje pukotine, s obzirom na to da je obavezni monitoring obustavljen još 2004. godine", kazala je Hadžimuhamedović.

O činjenici da se monitoring ne provodi obaviještene su lokalne vlasti i agencija "Stari grad" koji su bili obavezni da ga provode. Monitoring je ponovo uspostavljen, ali će se morati dodati još neki parametri stanja mosta.

U vezi s izgradnjom hotela "Ruža", Hadžimuhamedović je kazala da su investitori u saradnji s vlastima poduzeli korake za alternativno rješenje. Ti koraci predstavljaju značajan napredak na poštovanju sugestija stručnjaka UNESCO-a i pokazuju značajno smanjenje negativnog utjecaja hotela "Ruža" na izgled stare jezgre Mostara.

Ona očekuje da će obaveze BiH u vezi s tim biti ispunjene.

Izvještaj proslijeđen Centru za svjetsku baštinu koji se odnosi na Most "Mehmed-paše Sokolovića" odnosi se na početak poduzimanja mjera na sanaciji stupova mosta, a Vlada Republike Turske osigurala je sredstva za rekonstrukciju mosta, uz punu saradnju s lokalnim vlastima i Komisijom za zaštiu nacionalnih spomenika.

U vezi s ovim spomenikom kulturne baštine, najmanje je urađeno na mjerama koje je obavezna provesti Vlada Srbije zbog utjecaja Hidroelektrane "Bajina Bašta" na Most "Mehmed-paše Sokolivića".

Hadžimuhamedović očekuje da će tokom 2008., možda i prije sjednice Komiteta za svjetsku baštinu u julu, Vlada Srbije ispuniti svoje međunarodne obaveze u skladu s Konvencijom o svjetskoj baštini.

Slučaj "Tašlihan" u Sarajevu pokazuje jasan slučaj nedostatka sredstava za zaštitu kulturnog naslijeđa, pri čemu Hadžimuhamedović nije mislila na finansijska sredstva.

"Nedvojbeno je da nova gradnja ugrožava jedan od najstarijih hanova, jedan od najstarijih objekata u Gazi Husrev-begovoj zadužbini, jedan od temelja urbane strukture Sarajeva", kazala je ona.

Prema njenim riječima, izmještanje Tašlihana, pogotovo u vrijeme kada su temperature bile duboko ispod nule, predstavlja ne samo besprimjerno ugrožavanje nego i uništavanje spomenika najviše vrijednosti. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je utvrdila da su ovdje formalnopravna pitanja korištena kao opravdanje za uništenje spomenika.

"Onaj ko je izmjestio Tašlihan, koji planira da ga stavi između garaža i novog hotela, uništio je spomenik najviše vrijednosti i ugrozio je Bezistan", kazala je Hadžimuhamedović, najavljujući da će Komisija provoditi daljnje aktivnosti.

"A koliko će institutucije BiH biti spremne da se suprotstave korištenju kulturnog naslijeđa na neprimjeren način, ostaje da se vidi", poručila je.

Tu, nažalost, nije kraj svim slučajevima ugrožavanja i uništavanja kulturnog naslijeđa BiH.

Hadžimuhamedović je izvijestila da je ugrožena nekropola stećaka u Ilijašu izgradnjom kuće za lokalnog imama, koji ju je u cijelosti potkopao. Usljed toga došlo je do dislokacije jednog broja stećaka na nekropoli, a cijeli preostali dio nekropole je potpuno ugrožen.

"Smatramo da odmah trebaju prestati radovi na izgradnji kuće, da lokacija treba biti sanirana, a da, ukoliko se radi o bespravnoj izgradnji, treba biti pokrenut krivični postupak protiv investitora", dodala je.

Inače, Komisija je na posljednjoj sjednici donijela odluke o proglašenju 11 dobara nacionalnim spomenicima BiH. To su Povijesno područje - nekropola sa stećcima i nišanima (Stari harem) na Gorici, općina Stolac, Povijesno područje - Nekropola sa stećcima Mramorje u Grborezima, općina Livno, Graditeljska cjelina - Hotel Stari grad (nekadašnji han Gazi Hisrev-begovog vakufa, Hotel Gazi) i stambeni objekt Kadić, djela arhitekte Josipa Vancaša u Sarajevu, općina Stari Grad, zatim Historijska građevina - Palata Musafija u Sarajevu, općina Centar, Graditeljska cjelina - Stambeni kompleks na Džidžikovcu u Sarajevu, općina Centar, Historijska građevina - Solomonova palata u Sarajevu, općina Centar, Historijska građevina poznata kao Zildžića kuća u Sarajevu, općina Ilidža, Historijska građevina - zgrada nekadašnjeg samostana i škole časnih sestara milosrdnica u Travniku, Historijsko područje - Pravoslavna crkva Vračevica s prahistorijskom gomilom (tumulusom) u Gomiljanima, Trebinje i Historijsko područje - Nekropola sa stećcima Srednje, općina Ilijaš.

Komisija je odbila prijedloge za proglašenje nacionalnim spomenikom Male čaršije u Kozarskoj Dubici i Kuće Solomona Levija u Banjoj Luci, za koje su sugerirane mjere zaštite na nižem nivou, dok su tri spomenika, Historijska građevina zgrada nekadašnjeg samostana i škole časnih sestara milosrdnica u Travniku, Historijska građevina - dvorana bivšeg Hotela Bosna (zgrada turskog konzulata) u Brčkom i Historijsko područje - nekropola sa stećcima Srednje, općina Ilijaš, stavljeni na Listu ugroženih spomenika BiH.