BiH
0

Grad Sarajevo traži "gradsku policiju" i uvođenje video nadzora u gradski saobraćaj

Sarajevo-x.com
Gradsko vijeće Grada Sarajeva održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je razmatralo aktuelnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu. Zaključeno je da će Grad oformiti stručno tijelo koje će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala, te napraviti akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja.

U vezi s pogoršanom sigurnosnom situacijom u Gradu Sarajevu i zahtjeva građana koji traže veći nivo lične i imovinske sigurnosti, posebno djece, Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici donijelo je zaključak da će s institucijama sistema koje imaju ustavnu i zakonsku nadležnost za sigurnost građana istrajati na mjerama prevencije i sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, pri čemu bi trebalo izbjegavati bilo kakvo politiziranje.

Grad Sarajevo zatražilo je da se razmotri mogućnost stvaranja pravnih pretpostavki da se Gradu Sarajevu daju nadležnosti u smislu organizacije “gradske policije” u okviru MUP-a Kantona Sarajevo koja će se izravno brinuti o sigurnosti građana Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će u najvećoj mogućoj mjeri nastaviti stvarati uvjete i proširivati podršku projektima koji znače aktiviranje i animiranje mladih ljudi za sadržajno slobodno vrijeme. Grad će bitno oformiti stručno tijelo koji će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala, te napraviti akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja, a iz budžeta Grada Sarajeva osigurat će veća sredstva za konkretne i imenovane projekte proizišle iz ove detekcije.

Grad Sarajevo će, zaključeno je, u najkraćem roku izdvojiti sredstva iz budžeta Grada Sarajeva za sufinanciranje hitnog stavljanja u funkciju doma za maloljetne delikvente, za što se mogu prije svega iskoristiti vojni objekti u Hadžićima.

Grad Sarajevo uputit će i inicijativu Vladi Federacije BiH za ustupanje objekta kasarne u Žunovnici - Hadžići za formiranje doma za maloljetne delikvente.

Bit će upućena i inicijativa za izmjenu zakona, u dijelu koji se odnosi na vođenje postupka, tako da se onemogući jednostavno puštanje iz pritvora osoba osumnjičenih za najteža kriminalna djela, posebno kada su u pitanju maloljetnici, višestruki povratnici ovih kriminalnih djela.

Grad Sarajevo insistira i na uključivanju predstavnika Grada Sarajeva u radna tijela i timove na svim nivoima vlasti koja se bave sagledavanjem i mjerama prevencije problema maloljetničke delikvencije.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva predložilo je da se na nivou Federacije BiH, odnosno države BiH formira tijelo u kome će biti inkorporirani predstavnici svih institucija koje mogu sudjelovati u rješavanju problema u oblasti sigurnosti građana, sa zadatkom da se sačini strategija djelovanja s jasno utvrđenim odgovornim subjektima za njezinu realizaciju, koja će se javno prezentirati, kako bi javnost mogla pratiti tok relizacije.

Grad Sarajevo od Vlade Kantona zahtijeva da se uposle decertificirani policajaci na poslovima osiguranja škola, a od MUP-a KS-a traži uvođenje “rejonskih” policajaca i patrola.

MUP-u Kantona Sarajevo predloženo je da u narednih 30 dana svakodnevno vrši kontrole po ugostiteljskim objektima i drugim mjestima okupljanja mladih.

Grad Sarajevo sugerira gradskim općinama da izvrše reviziju izdavanja poslovnih prostora za kafiće, te da se ograniči radno vijeme ugostiteljskih objekata - kafića do 23.00 sata, odnosno da se za ugostiteljske objekte koji rade poslije 23.00 sata uvede obavezan videonadzor.

Grad Sarajevo upućuje i zahtjev nadležnim inspekcijama i MUP-u KS-a da se s pijačnih prodajnih mjesta uklone predmeti koji se mogu smatrati hladnim oružjem, te predlaže Vladi FBiH da se sačini program javnih radova.

Predlaže se Skupštini KS-a da zajedno s Gradskim vijećem Grada Sarajeva donese mjere za kontrolirano naseljavanje u Gradu Sarajevu.

Grad Sarajevo traži od Vlade FBiH i Vlade KS-a da se izvrši analiza propisa u smislu traženja rješenja da određene sankcije za izvršena krivična i prekršajna djela maloljetnika snose i roditelji.

Grad Sarajevo će, na osnovi prethodne analize, sačiniti zajednički program prevencije s gradskim općinama, kako bi se zajednički mogle predlagati adekvatne mjere za rješavanje problema u oblasti i kako bi se što veći broj građana uključio u ovaj program, počevši od porodice do nadležnih institucija.

Gradsko vijeće Grada Sarajevo zatražilo je od MUP-a KS-a da dnevno izvještava organe Grada Sarajeva o događanjima u gradu.

S današnje sjednice Gradsko vijeće zatražilo je od Vlade Kantona da sačini program uvođenja video nadzora u sredstvima javnog prijevoza u čijoj realizaciji će financjiskim sredstvima participirati i Grad Sarajevo.

Zaključci s današnje sjednice bit će upućeni i Skupštini Kantona Sarajevo.

Inicijativa za smjenu gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac koju je podnio vijećnik Jasmin Vedran Mehičević, šef kluba nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću, bit će uvrštena na dnevni red sljedeće redovne sjednice GV, ukoliko vijećnik ostane pri toj inicijativi.