BiH
0

Boračka populacija KS protiv politikantskih neformalnih grupa koje pozivaju na okupljanje

FENA
Boračka populacija Kantona Sarajevo iznimno je zabrinuta zbog sve učestalije aktivnosti neformalnih grupa koje na vaninstitucionalan način pokušavaju destabilizirati sigurnosnu situaciju u Sarajevu, čiju su slobodu borci skupo platili.

Koordinacioni odbor boračkih organizacija danas je prezentirao zaključke jučerašnje vanredne sjednice posvećene sigurnosnoj situaciji uz ocjenu da politikanska djelatnost nepoznatih organizatora maloljetnih učenika i neupućenih građana, ima za cilj stvaranje tenzija, nesigurnosti građana te paraliziranje vlasti, uz nametanje nepovjerenja između građana te zakonodavne i izvršne vlasti.

Oštro su osuđeni i ultimatumi za smjenu određenih dužnosnika, navodeći da se takva pitanja rješavaju u okviru institucija sistema.

Članovi boračke populacije KS-a pozvani su da ne učestvuju u nenajavljenim i neadekvatno organiziranim okupljanjima, iza kojih "navodno ne stoji niko".

Odbor je potcrtao da neće priznati nikakva neformalna okupljanja, neosnovane pritiske ili ultimatume te korištenje demokratije za bezakonje, anarhiju i entropiju sistema.

Koordinacioni odbor će, ukoliko se nastave aktivnosti spomenutih grupa, organizirati manifestaciju kojom će iskazati punu podršku funskcioniranju institucija sistema i rješavanju svih pitanja demokratskim dijalogom.

Na vanrednoj sjednici Odbora najoštrije su osuđeni i akteri lijepljenja plakata "Go home" kojima se visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku sugerira odlazak iz BiH

Koordinacioni odbor boračkih organizacija je nakon vanredne sjednice posvećene sigurnosnoj situaciji, zaključio da će podržati sve napore koje Vlada i Skupština KS-a bude provodila radi funkcionalnosti i efikasnosti rada institucija i organa društva te građana Sarajeva, navodi se u saopćenju za javnost ovog odbora.

Od svih dužnosnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Odbor zahtijeva da uz najefikasnije metode vrše svestranu primjenu zakonske regulative, čime će se doprinijeti bržem i adekvatnom rješenju nastale sigurnosne problematike.

Istovremeno se od Vlade KS-a zahtijeva da otvori dijalog u svim segmentima društva i sa svim nevladinim organizacijama te drugim društvenim subjektima da bi se postigao dogovor o jedinstvu akcije koja će rezultirati rješenju nastalih problema.

Vanrednoj sjednici su prisustvovali predstavnici kantonalnih udruženja i organizacija - JOB "Unije veterana", Organizacija "ŠP i PB", Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija "Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka", Savez demobiliziranih boraca, Udruženje "Zelene beretke", Udruženje paraplegičara, Savez antifašista i boraca NOR-a, Savez udruženja boraca "Patriotska liga", Udruženje veterana odreda policije "Bosna" te Udruženje logoraša.