Film/TV
0

Deset neistinitih historijskih filmova

Sarajevo-x.com
Svi prihvatamo da filmovi izvrću istinite činjenice u korist intenzivnije dramatičnosti, ali sljedećih deset filmskih ostvarenja, su, prema mišljenju redakcije web portala Yahoo!, apsolutni pobjednici u nerealnim prikazima najznačajnijih događaja svjetske historije.

"10.000 prije Krista"

Filmski reditelj Roland Emmerich je obično pristalica realizma (slanje kompjuterskog virusa putem Macintosha vanzemaljcima u filmu "Independence Day"). Ali, u svom novom filmu "10.000 prije Krista" napravio je veliku grešku. Naime, dlakavi mamuti se, ipak, nisu koristili za gradnju piramida. Zapravo, dlakavi mamuti nisu nikada pronađeni u pustinji. Ne bi ni bili toliko dlakavi da su živjeli u pustinji, a ni piramide nisu postojale u Egiptu sve do otprilike 2.500 godina prije Krista.

"Gladijator"

Car Commodus nije bio cmizdrava i sestrom ospjednuta osoba, kakvim je prikazan u ovom filmu. Bio je nasilni alkoholičar, ali sigurno nije bio cmizdravac. Vješto je vladao više od desetljeća, a ne jedva nekoliko mjeseci. Također nije ubio i svog oca, Marka Aurelija, koji je zapravo umro od posljedica malih boginja. Nije istina ni da je ubijen u gladijatorskoj areni, već je ubijen u vlastitoj kadi.

"300"

Iako je ovaj film baziran na jednom od najčuvenijih događaja antičke historije, stvarnoj bitci kod Termopila, ipak u njemu postoji mnoštvo stilskih sloboda. Jedna od najočiglednijih jeste činjenica da perzijski kralj Xerxes nije bio 2,5 metara visoki bjegunac iz cirkusa Cirque du Soleil. Geruzija ili vijeće staraca je bilo sačinjeno od muškaraca starijih od 60 godina, te nije bilo mladih muškaraca poput Terona (kojeg igra 37-godišnji Dominic West). Također, vojnici Sparte u boj nisu išli odjeveni samo u kožne speedo gaćice već su na sebi imali i brončane oklope.

"Posljednji samuraj"

Japanci su zaista, krajem 19. stoljeća, unajmili strane savjetnike kako bi modernizirali vlastitu vojsku, ali oni su, većinom, bili Francuzi, a ne Amerikanci. Lik Kena Watanabe je bio baziran na stvarnom Saigu Takamori koji je, nakon poraza, počinio ritualno samoubistvo ili "seppuku". Također je sumnjivo da veteran Američkog građanskog rata i alkoholičar može savladati štapiće za jelo, a kamoli samurajski mač.

"Apocalypto"

Film Mela Gibsona je zadao teške glavobolje antropolozima. Naravno da su Maje imale čudan ritual prinošenja ljudske žrtve, ali ne Kulkulkanu, bogu Sunca, te su u glavnoj bitci samo visoko pozicionirani zarobljenici pogubljeni. Osvajači, koji dolaze na kraju filma, ispali su kao spasioci, a zapravo je oko 90% autohtonih Amerikanaca umrlo od posljedica malih boginja od zaraženih španskih svinja.

"Sjećanja jedne gejše"

Osobe koje su postajale gejše,"mizuage", zapravo su morale promijeniti frizuru i stil odijevanja, ali nisu morale biti intimne sa klijentima. U sceni gdje Sayuri zavodi gospodare Giona strastvenim plesom, platforma cipelama, vještačkim snijegom i prigušenim svjetlom, više izgleda kao show transvestita u legendarnom klubu Studio 54, a ne kao predratni Kyoto.

"Braveheart"

Činjenica je da su se kiltovi tek počeli nositi u Škotskoj otprilike 300 godina nakon doba Williama Wallacea. Prema filmu Mela Gibsona Wallaceove plave oči su toliko bile moćne, da je uspio zavesti ženu kralja Edwarda II, Izabelu od Francuske, a posljedica njihove afere je bio Edward III. Ali, prema historijskim knjigama, Izabela je imala samo tri godine, u vrijeme bitke kod Falkirka, a Edward III je rođen sedam godina nakon smrti Williama Wallacea.

"Elizabeta: Zlatno doba"

  1. godine, kada se odvija radnja filma, kraljica Elizabeta je imala 52 godine, a Cate Blanchett je imala 36 godine tokom snimanja filma, te joj se nisu udvarali prosci poput Ivana Groznog (koji je u to vrijeme već bio mrtav). U filmu engleska kraljica okuplja svoje trupe u Tilburyju jašući bijelog konja, kao muškarac, u punom oklopu, sa mačem, ali činjenica je da je Elizabeta jahala na ženskom sedlu, s jedne strane, i nosila žezlo. Više je izgledala kao kraljevska lutka, nego kao Ivana Orleanska.

"Patriota"

Jedna od glavnih figura tokom Američkog rata za neovisnost Francis "The Swamp Fox" Marion bio je osnova za lik Mela Gibsona, ali on, u stvarnosti, nije bio vizonar i porodični čovjek kakvim je prikazan u ovom filmu. Bio je robovlasnik koji je svoju rodicu tek oženio po završetku rata. Historičari također tvrde da je aktivno gonio i ubijao pripadnike indijanskog plemena Cherokee. A uzbudljiva bitka kod Guilforda u kojoj je Marion uništio Britance, je puka izmišljotina. U stvarnosti, Amerikanci su izgubili ovu bitku.

"2001: A Space Odyssey"

Prema ovom filmu, 2001. godine smo trebali već putovati do Jupitera, nadmudrivati se sa osjećajnim kompjuterom i značajno evoluirati. Očito su mnogo pogriješili.