Svijet
0

Clintonova iznijela neistine u govoru o putu u BiH

Sarajevo-x.com
Hillary Rodham Clinton je u okviru predsjedničke kampanje govorila u Iraku i tom prilikom iznijela podatke za koje se ispostavilo da su netačni. Glasnogovornik njenog političkog oponenta Baracka Obame uputio je na snimke koji potvrđuju neistinitost Hillarynih navoda.

U okviru govora, prenosi AP, Clinton se prisjećala kako je, kad je dolazila u Bosnu i Hercegovinu u martu 1996. kao supruga američkog predsjednika, njihov avion sletio na pistu pod snajperskom vatrom. Kasnije je tu izjavu opovrgla, nazivajući je lapsusom.

Iz Obaminog ureda ovu nesmotrenost ocijenili su kao pretjerivanje Clintonove.

Tokom govora u Iraku Hillary je govorila: ''Sjećam se slijetanja pod snajperskom vatrom. Trebala je biti organizovana neka vrsta ceremonije pri dočeku na aerodromu, ali umjesto toga samo smo pretrčali do vozila s glavama prema dole."

Ipak, kako izvori tvrde, Clinton u to vrijeme nije bio izložen nekim velikim rizicima tokom posjete BiH, a jedan od njegovih saputnika ranije je izjavio kako nikad nije bio meta tokom posjeta ratnim područjima.

Kad je utvrđeno da je Hillary iznijela neistine, njen glasnogovornik Howard Wolfson ukazao je na detalje koje je Clintonova iznijela u svojoj knjizi "Living History" gdje je tačno opisala "skraćenu ceremoniju dočeka na aerodromu u Tuzli".

"Ona je to napisala u svojoj knjizi," izjavio je Wolfson. "Također, rekla je to mnogo puta ranije i samo je jednom prilikom pogriješila."

Hilarry Clinton je nakon upita o ovom lapsusu istakla kako je posjetila 80 zemalja i da ova jedna pogrešna izjava nije toliko bitna u odnosu na milion riječi koje dnevno izgovori.

Ipak, Obama je sve ove izjave doveo u pitanje navodeći kako se javni govori prethodno pripremaju. Također je podsjetio na video snimak CBS News na kome se može vidjeti svečani dolazak delegacije tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona u BiH. Na snimku se vidi Clinton i njegova kćerka Chelsea kako izlaze iz aviona i koračaju asfaltom pri čemu se smješkaju i mašu, a onda se zaustavljaju i pozdravljaju sa bosanskim predsjednikom.