BiH
0

Osobe s autizmom u BiH nemaju adekvatan terapeutski tretman jer nema stručnjaka

FENA
Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) KS-a organiziralo je danas obilježavanje Svjetskog dana autizma i ukazalo na činjenicu da u BiH nema stručnjaka specijaliziranih za tu oblast zbog čega takve osobe nemaju adekvatan terapeutski tretman, a roditelji koji otkriju da im dijete ima poremećaj koji spada u autistični spektar uglavnom su prepušteni sami sebi.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom predsjednica Skupštine URDAS-a Veselinka Moric naglasila je da se i u stručnim krugovima u BiH veoma malo zna o autizmu, razvojnom poremećaju komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom djetinjstvu i može da traje do kraja života. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, razumijevanju i prihvatanju pravila ponašanja.

Naglasila je da se toj pojavi ne posvećuje gotovo nikakva pažnja, pa mnogi roditelji nisu niti svjesni da njihovo dijete, koje pokazuje teškoće da svijet oko sebe razumije onako kako ga razumije većina ljudi, tako ispoljava neki od različitih oblika problema autističnog spektra.

U BiH nema niti baze podataka o broju osoba s autističnim spektrom, ali neke procjene pokazuju da u ovoj zemlji živi najmanje 3.500 takvih osoba.

Važnost rješavanja problema što ih imaju osobe u autističnom spektru i njihove obitelji istaknula je danas u susretu s novinarima i potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić. Ona je izrazila riječi poštovanja roditeljima i starateljima osoba s autističnim spektrom i njihovoj volji i nadi da će tim osobama stvoriti uvjete za dostojanstven život i jednake mogućnosti u društvu.

Upravo zbog toga inicirala je da cvijet iris, kao simbol ljubavi i nade, bude i simbol URDAS-a. Taj cvijet, uz promotivni materijal, podijelili su danas volonteri URDAS-a i građanima ispred sarajevske Katedrale u kampanji upriličenoj u namjeri da se podigne svijest javnosti o prisutnosti autističnog spektra u BiH.

Riječi podrške URDAS-u danas su na pres-konferenciji uputili i predstavnici federalnog Ministarstva obrazovanja i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe KS-a, a prikazan je i videoclip kojim se želi ukazati na potrebu adekvatnog terapeutskog tretmana za osobe s autizmom.

Prema odluci Generalne skupštine UN-a, 2. april se od ove godine obilježava kao Svjetski dan autizma.