Kultura
0

Predstavljena monografija "Bosanski brdski konj"

FENA
U prisustvu brojnih gostiju, vlasnika ergela i uzgajivača iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije te Crne Gore, u Sarajevu je danas predstavljena monografija "Bosanski brdski konj" autora Envera Žige i Refika Telalbašića.

Monografija donosi devet poglavlja kroz koja se na iscrpan način, uz mnoštvo informacija i fotografija, predstavlja autohtona pasmina bosanskog brdskog konja.

Niz je podataka o historijatu nastanka pasmine, njenoj pojavi na srednjovjekovnim obilježjima, uzgoju konja u BiH u vrijeme turske i austrougarske okupacije te nakon Prvog svjetskog rata.

Autori donose i pregled pojave bosanskog brdskog konja u književnosti i publicistici, likovnoj umjetnosti te narodnoj pjesmi, sa zaključkom o sadašnjem stanju ove pasmine.

Knjigu su predstavili prof.dr. Hamdo Lokvančić i prof.dr. Časlav Ćopić.

Lokvančić tako navodi da bosanski brdski konj spada u rijetku autohtonu grupu konja koja na području Balkana egzistira već više hiljada godina. Zbog dobrih osobina i izdržljivosti oduvijek je privlačio pažnju i ljubitelja te životinje, ali i istraživača.

Potcrtava da mnoge poznatije pasmine konja u svijetu nisu dobile svoju monografiju. Ova posvećena bosanskoj pasmini pruža važan doprinos istraživanju historije i genetike razvoja konja u određenom vremenskom razdoblju.

Najvećom vrijednošću knjige smatra veliki broj podataka koje sadrži, uz prateći neobičan i nestereotipan sadržaj. Zanimljivo je i to, dodaje Lokvančić, da ona donosi i pregled najznačajnijih bh. umjetnika različite orijentacije koji nadahnuto opisuju, slikaju ili opjevavaju konje.

Za Ćopića materija monografije je pitka te pristupačna i onima koji nemaju mnogo znanja o bosanskom brdskom konju. Ona ujedno sadrži sve što interesira i stručnjake.

Mišljenja je da knjiga odiše mnoštvom odanosti i ljubavi koju su autori unijeli u njeno stvaranje, a dodatna joj je vrijednost izvrsna oprema, uvez i prelom.

Izdavač je TKD "Šahinpašić", a pripremljena je povodom obilježavanja 100. godišnjice od osnivanja prve ergele za uzgoj bosanskog brdskog konja u BiH.