BiH
0

Konferencija o regionalnoj saradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama

Sarajevo-x.com
Konferencija "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za Jugoistočnu Evropu (DPPI SEE) i EastWest Institutom održat će se u danas i sutra (17. i 18. aprila 2008. godine) u Trebinju.

Cilj Konferencije je rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija te o tome kako stvoriti samoodrživu mrežu dugoročne prekogranične saradnje a jedan od ciljeva Konferencije je i postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara, kako bi se spriječilo dalje uništavanje ovih područja.

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici parlamenata Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije, resorni ministri, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, direkcija civilne zaštite, entitetski predstavnici vatrogasnih službi i civilnih zaštita, zatim predstvanici općina Trebinje, Ravno, Neum, Dubrovnik, Herceg Novi. Skupu će prisustvovati i predstavnici svih međunarodnih organizacija koji se bave ovim pitanjima, šefovi/direktori nadležnih institucija za upravljanje katastrofama iz zemalja učesnica, Evropske komisije u BiH, DPPI-a SEE, OSCE-a, NATO-a, OHR-a, EWI-a, Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Švedske agencije za spasilačke službe, EUFOR-a i Vijeća za regionalnu saradnju.

Učesnicima Konferencija obratit će se Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH i u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Branko Zrno, predsjedavajući Komisije.

Prva sesija bit će posvećena iskustvima i problemima u prevenciji i djelovanju u kriznim situacijama prirodnih nesreća i katastrofa, s posebnim osvrtom na djelovanje pri pojavi požara - Regionalna saradnja i saradnja institucija unutar država učesnica u navedenoj oblasti.

Drugog dana skupa, u petak, učesnici će diskutovati o ulozi međunarodnih organizacija u pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama.

Inače, kako je najavljeno, na Konferenciji bi mogla biti pokrenuta inicijativa za potpisivanje Protokola o prekograničnoj saradnji u zajedničkom gašenju požara između državnih vlasti Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, nakon čega bi ovaj dokument našao u propisanoj proceduri zemalja učesnica.