BiH
0

Dom naroda PSBiH usvojio zakone o reformi policije!

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Za predložene zakone glasalo je 10 delegata, dok su četiri bila protiv. Protiv ovih zakonskih rješenja glasali su delegati iz SDA, SDP-a, SDS-a.

Ove zakone, čije je usvajanje uvjet da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, prošle sedmice je usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH osnivaju se Nezavisni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i Odbor za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

U oba prijedloga zakona je definirano da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovom zakonom i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture biti regulirani nakon reforme Ustava BiH u skladu s tri principa Evropske komisije, i to u dva temeljna zakona: zakon o policijskoj službu BiH i zakon o policijskim službenicima BiH.

Navodi se da će se ovi zakoni zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a bit će usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u zakonima.