Svijet
0

Najjeftinija vinjeta kroz Sloveniju 35 eura

FENA
Slovenski parlament potvrdio je u petak izmjene zakona o javnim cestama kojim se od 1. jula ove godine umjesto dosadašnjeg načina plaćanja cestarine uvode naljepnice koje će vozači morati imati na vjetrobranskom staklu, tzv. vinjete.

Zastupnici su velikom većinom, sa 49 glasova za i devet protiv prihvatili rješenje po kojemu se uvode cjelogodišnje vinjete po cijeni 55 eura, polugodišnje po 35 eura, te cjelogodišnje vinjete za motore po cijeni 27,50 eura.

Vinjete će se moći nabaviti na ulazu na autoceste i u susjednim državama, a njihovu upotrebu kontrolirat će policija i posebni kontrolori državne agencije za ceste (DSRS) koji će u slučaju da zateknu vozilo bez naljepnice na autocestama vozilo smjeti blokirati, a vozaču naplatiti kaznu od 300 do 800 eura.

Vozači koji kaznu plate na licu mjesta ili u roku sedam dana platit će polovicu predviđene kazne. Vinjete će važiti za jedno vozilo i neće se moći odlijepiti i staviti na drugo.

Parlament nije prihvatio amandman zastupnika Zmage Jelinčiča da na vinjetama piše "Volim Sloveniju" na slovenskom i engleskom

Bivši ministar gospodarstva u prijašnjoj vladi, a sada parlamentarni zastupnik oporbene stranke Zares Matej Lahovnik izjavio je da Švicarska s tri puta manje vozila u tranzitu od Slovenije ostvaruje deset puta veći prihod na autocestama posebnom tarifom za ekološko onečišćenje teretnih vozila, te da bi i u tom slučaju Slovenija mogla računati na veći prihod od autocesta od vozila u tranzitu jer je 90 posto teretnih vozila koji prolaze Slovenijom sa stranim registracijama, osobito iz novih članica EU-a u srednjoj i istočnoj Evropi.

Zastupnici vladajuće koalicije tvrde da će novi sustav naplate cestarine biti pošteniji jer će za ceste plaćati svi, te da će vinjete demotivirati "štedljive" vozače i prijevoznike koji su do sada izbjegavali autoceste i vozili se paralelnim magistralnim i lokalnim cestama.