Tehnologija
0

Kanadski režiser putem Interneta zarađuje novac za svoj film

Sarajevo-x.com
Kanadski filmski režiser, Casey Walker traži od publike da mu pomogne da finansira svoj prvi filmski projekat.

Casey Walker je pokrenuo je web stranicu početkom ove godine kako bi skupio oko 990.000 američkih dolara, prodajući kadrove filma kojeg želi snimiti, putem Interneta. Jedan filmski kadar košta oko 9.9 američkih dolara.

Dosad je Walker prodao više od 17.000 kadrova i zaradio oko 167.500 dolara. Režiser je privukao investitore iz SAD-a, Evrope i Kanade.

Ovaj Kanađanin se nada da će za četiri mjeseca uspjeti sakupiti skoro million dolara.

“Otkako sam dio ovog bIznisa, od prije deset godina, ja želim snimiti dugometražni film; nije nimalo lagano finansirati film nezavisne produkcije u ovoj zemlji, pogotovo ako je riječ o prvom dugometražnom filmu”, izjavio je Walker.

Casey Walker je nekoliko puta pokušao prodati scenarij u Hollywoodu, ali mu nije pošlo za rukom pa se vratio u Kanadu. Ideja o pokretanju web stranice javila se 2006. godine, nakon što je na Internetu pronašao “Million Dollar Home Page”. Stranicu je pokrenuo jedan Britanac koji je oglašivačima prodavao piksele svoje stranice i zaradio oko million dolara za pet mjeseci.

Imena ljudi koji kupe kadrove sa sajta www.mymilliondollarmovie.com naći će se na završnoj špici filma i uz imena će pisati da su asistenti producenta.

Walker je svjestan da film možda neće dobiti svog distributera, u tom slučaju on je spreman sam distribuirati film.

Njegova jedina garancija je da će film biti snimljen, da će investitori biti pomenuti i da će moći oglašavati linkove, fotografije i video na njegovoj stranici.

Ukoliko film zabilježi uspjeh, pedeset procenata profita ide u ruke investitora, ovisno od broja kadrova koje su kupili, dok će drugom polovinom novca biti isplaćena produkcijska kompanija, glumci i tehničko osoblje.

Casey Walker je opisao film “Free for all… But you” kao romantičnu komediju o dvojici muškaraca koji su zaljubljeni u djevojku, koja je u vezi sa drugih sedam ljudi, objavio je Reuters.