Nogomet
0

Kodro: Od početka je bilo miješanja u moj rad

FENA
Foto: Uefa.com
Foto: Uefa.com
Smijenjeni selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro na današnjoj pres-konferenciji pojasno je detalje koji su prethodili odluci Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i odnosu čelnika Saveza tokom njegovog, 4,5 mjeseca dugog vodstva bh. selekcije.

Kodro je naglasio da je od samog starta po preuzimanju reprezentacije bilo miješanja u njegov rad. Konkretno, pred oba prijateljska susreta s Japanom i Makedonijom, predsjednik Saveza Iljo Dominiković kritikovao je njegov izbor igrača te smjenu kapitena ekipe.

"Definitvno između mene i predsjednika nikada nije postojala komunikacija koju sam želio. Prije mjesec dana sam predložio da igramo prijateljski susret s Luksemburgom, imajući u vidu da nismo pobijedili u zadnjih osam utakmica, što bi se, smatrao sam, povoljno odrazilo na vraćanje poljuljanog samopouzdanja, što je odbijeno", kazao je Kodro.

Nakon što je propao zakazani susret s Poljskom, čelnici Saveza dogovorili su utakmicu s Iranom, 26. maja u Teheranu, koji je bio direktan povod za Kodrinu smjenu.

"Od početka bio sam protiv tog susreta. Dominikoviću sam kazao da nam takva utakmica u ovom trenutku nije potrebna imajući u vidu sportsku stranu, dugo putovanje, kraj prvenstva, umor i povrede, sa čime se složila većina naših igrača. I pored toga susret s Irancima je dogovoren, što me je veoma iznenadilo i razočaralo", kazao je Kodro.

Sada već bivši selektor slijed kasnijih događanja okarakterizirao je kao mogućnost da je sve izrežirano i improvizirano.

"Sve to govori o nesposobnosti i neprofesionalnosti ljudi koji vode Savez. Takva se atmosfera napravila pred ovaj susret da izlaza jednostavno nije bilo. Postoji niz kontradiktornosti u svemu tome, da se na kraju izbacim iz reprezentacije, a isto tako da se i ne odigra utakmica s Iranom. Nije bilo nikakvog razloga da od početka pa do kraja te krize prođe 13-14 dana", naglasio je Kodro.

On je dodao kako nije dobio konkretan poziv da prisustvuje sjednici Izvršnog odbora i obrazloži svoj stav, već da su ga telefonom kontaktirala četiri člana ovog organa NSBiH. Nakon što Kodro nije prihvatio njihov ponuđeni kompromis, IO je donio odluku o njegovoj smjeni.

Podršku novinara i čitave sportske javnosti u BiH Kodro je ocijenio kao veliku satisfakciju.

"Smatram da pripadam zdravom sportskom tijelu našeg društva. Sva ova događanja definitivno nisu dobra za naš sport i naš nogomet. U ovom trenutku tačno ne mogu reći kada, za godinu ili devet, imam namjeru da se vratim i završim započeti posao", kazao je na kraju Kodro.

Odlukom IO-a NSBiH našu reprezentaciju u drugom prijateljskom susretu protiv Azerbejdžana, koja će se igrati 1. juna u Zenici, kao vršilac dužnosti selektora vodit će Denijal Pirić. Za objavljeni sastav igrača za ovu utakmicu Kodro je potvrdio da je njegov izbor.

Četrdesetjednogodišnji Kodro igračku karijeru počeo je 1985. u mostarskom Veležu. Internacionalnu karijeru nastavio je u Španiji gdje je nastupao za Real Sociedad, Barcelonu, Tenerife i Deportivo Alaves. Karijeru je završio 2001. godine kao član izraelskog Macabija. Za devet godina igranja u španskoj Primeri je odigrao 233 utakmice postigavši 100 golova.

Boje reprezentacije BiH branio je na 13 utakmica na kojim se tri puta upisao u strijelce.

Na mjestu selektora Kodro je izabran 5. januara ove godine. Pod njegovim vodstvom bh. selekcija odigrala je dva prijateljska susreta u kojima je zabilježila poraz od Japana 0:3 te igrala neriješeno s Makedonijom 2:2.