Piramide
0

Blogeri Semiru Osmanagiću: Zašto ne uzmete kredit?

Sarajevo-x.com
Skupina blogera koji prate rad na visočkim piramidama pismeno se obratila Semiru Osmanagiću sa prijedlozima za pronalaženje načina za finansiranje njegovog projekta.

"Povod za pisanje ovog prvog (otvorenog) maila Vama je Vaša (navodna) izjava u intervjuu za Magazin plus, a koja glasi: 'Imali smo čitav niz ljudi iz vladinih institucija koji su dali verbalnu podršku. Projekt rekonstrukcije i čišćenja pet piramida, te podzemnog kompleksa tunela piramida košta 100.000.000 $. To izgleda mnogo, ali Egipat godišnje posjeti 8.000.000 turista i zarade preko 10 milijardi $. Ukoliko se uloži tih 100.000.000 $ što je samo 5% od federalng budžeta, mi bi već prve godine imali povrat sredstava. Moje pitanje za političare glasi: Ako zbilja misle o budućnosti BiH i ako žele ovoj državi dobro, onda uložite tamo gdje je najbrži povrat sredstava. Stanimo kao država iza ovog projekta i vrlo brzo ćemo imati ekonomske i sve druge efekte koji će raditi u našu korist'."

Blogeri zato pitaju Osmanagića: "Ako ste toliko sigurni u postojanje piramida i ako ste toliko sigurni u povrat uloženog novca, zašto lijepo ne odete do neke komercijalne banke i sa već napravljenim biznis planom pokušate dobiti kakav povoljan kredit? Banke daju povoljne kredite za bizinis, sa dobrom kamatom i odličnim grejs periodom. Tako ćete imati dovoljno vremena da otkopate piramide i da počnete zarađivati novac i vraćati kredit, a ako imate sreće i ponešto zaraditi."

U obraćanju stoji i to da se očekuje brz i iskren odgovor Semira Osmanagića, "u skladu sa njegovom filozofijom 'otvorenosti projekta', ukoliko ona ne vrijedi samo za istomišljenike".