BiH
0

Ulica Ferhadija nije od posebnog značaja za Grad Sarajevo?

FENA
Gradonačelnica u Ferhadiji, Foto: Sarajevo-x.com
Gradonačelnica u Ferhadiji, Foto: Sarajevo-x.com
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas nije usvojilo Prijedlog Odluke o proglašenju ulice Ferhadije ulicom od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Od prisutnih 19 vijećnika, za Odluku je glasalo 12, a vijećnici SDP-a (šest - suzdržanih i jedan protiv) nisu podržali Odluku.

"Željela sam da ova ulica dobije, na neki način, obilježje spomenika kulture, mjesto gdje ćemo se sjećati stradalih građana, mjesto gdje će uživati naša mladost i mjesto koje će imati red i disciplinu. Ali danas i pored mog nastojanja da ulicu Ferhadija učinimo spomenikom kulture i zaštićenom kulturnom baštinom, kako je to predviđeno aktima iz 1968. godine, nije uspjelo", kazala je novinarima nakon sjednice gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Naglasila je da su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te općine Centar i Stari Grad dostavili pismeno stavove i primjedbe na ovu odluku, te da oni snose dalju odgovornost za stanje u ulici Ferhadija.

"Jedna od primjedbi je da to nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, zašto mi kategorično tvrdimo da nije tačno, jer Zakon o prostornom uređenju Gradu Sarajevu daje pravo da u slučaju kada se građevina, u ovom slučaju ul. Ferhadija kao spomenik kulture, nalazi na prostoru dviju općina, tada Grad ima pravo da uređuje taj prostor", pojasnila je gradonačelnica Sarajeva.

"Kao primjedba se navodi i da je po Zakonu o zauzimanju javnih površina to isključiva nadležnost općina. Mi niti jednog trenutka nismo ušli u nadležnost općina i ovom odlukom smo zadržali njihovo pravo", kazala je Borovac.

"Naša namjera je bila da preuzmemo odgovornost za ovu ulicu, da kroz elaborat vratimo cvjetnu pijacu gdje je nekada bila a to je ispred zgrade Svjetlosti", dodala je gradonačelnica Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Nedžarići I" i Odluku o provođenju tog regulacionog plana.

Tim planom nije se odstupalo od prolaska južne longitudinale i na tom putu nalazi se od 16 do 20 objekata koji su planom predviđeni za rušenje, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Utvrđen je nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Podgaj-Tekija", koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Gradsko vijeće usvojilo je i Nacrt elaborata o javnim satovima koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Usvojena je i Informacija o stanju u oblasti muzejske djelatnosti na području Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će kao i do sada u okviru objektivnih mogućnosti pomagati i podržavati muzejske aktivnosti putem odgovarajućih projekata. Informacija će biti dostavljena Vijeću ministara BiH uz iskazanu potrebu da se konačno pokrene pitanje rješavanja statusa muzeja pa i drugih kulturnih institutcija s državnim predznakom.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Program preventivno-promotivne aktivnosti za unapređenje i očuvanje zdravlja žena u Gradu Sarajevu. Usvojen je i Izvještaj o radu članova iz Grada Sarajeva u školskim odborima srednjih škola na području Grada Sarajeva.