Reakcije
0

Semir Osmanagić reagovao na prijedloge blogera

Sarajevo-x.com
Pronalazač prvih bosanskih piramida Semir Osmanagić reagovao je na pismo koje su mu jučer uputili bosanskohercegovački blogeri. Skupina blogera koji prate rad na visočkim piramidama pismeno se obratila Osmanagiću sa prijedlozima za pronalaženje načina za finansiranje njegovog projekta, na što je on danas žustro reagovao.

Osmanagićevu reakciju prenosimo u cjelosti:

"Na vašoj web stranici 27.05.2008. prenosite vijest anonimnih “blogera” koji mi predlažu da “ako sam već siguran u postojanje piramida” zašto da ne “uzmem kredit od 100 miliona dolara” i finansiram čišćenje piramida i podzemnog tunelskog kompleksa? Pri tome se pozivaju na moj poziv državi da “stane iza ovog projekta” kako bi se vrlo brzo imali ekonomski efekti od ovog razvojnog projekta.

I dok anonimni blogeri samo sjede ispred kompjutera, sjajni stručni i volonterski tim Fondacije je dnevno anagažiran na iskopavanjima, razvoju turističke infrastrukture, pozitivnoj prezentaciji BiH u svijetu i dovođenju vodećih svjetskih stručnjaka u Visoko.

Protekle tri godine ja sam ujedno i najveći donator Projekta finansirajući iskopavanja, kupovinu građe za podgrade u prahistorijskim tunelima, prezentirajući projekt i viziju jedne nove BiH u čitavom svijetu.

Moji pozivi svim državnim nivoima da se aktivnije uključe u projekt nisu slučajni. I da imamo 100 miliona dolara na računu Fondacije ne zaboravite da treba otkupiti državnu zemlju na Bosanskim piramidama Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Potrebno je usvojiti zakon kojim se zemljište na kojem se piramide nalaze proglašava nacionalnim arheološkim parkom. Zatim treba obeštetiti preko stotinu privatnih vlasnika parcela i ukloniti sve njihove građevine i kuće s piramida i iz njihovog podnožja. Potrebno je promjeniti urbanističke planove Općine Visoko i ZD Kantona. Državno Povjerenstvo za nacionalne spomenike, Federalni Zavod za zaštitu spomenika i Federalno Ministarstvo kulture morali bi usvojiti odluke iz svog domena kojima priznaju postojanje piramida, a poznato je da upravo iz ovih institucija dolaze i najveći otpori ovom projektu pri čemu oni tvrde da je “tamo sve prirodno”, a ne žele niti da dođu na lokaciju. Pri tome odbijaju da se susretnu s vodećim egipatskim i ruskim naučnicima koji su svojim mjerenjima i stručnim izvještajima već potvrdili da se u središnjoj Bosni nalaze najveće piramidalne kamene strukture na svijetu.

Ako nam blogeri mogu pomoći na planu usvajanja zakonske regulative i promjene svjesti dijela kulturnog establišmenta u BiH to bi bitno promjenilo dinamiku projekta.

Međutim, za razliku od naših anonimnih blogera koji nisu u stanju niti da otkriju svoj identitet, ja vlastitim imenom, znanjem, energijom i novcem stojim iza ovog Projekta koji mijenja historiju svijeta. U Bosni se nalaze prve evropske piramide, one su najveće na svijetu, ispod Bosanske doline piramida je najveći podzemni građevinski kompleks starog doba, a na megalitnim višetonskim blokovima su ostaci najstarije pismenosti u Evropi. U Bosnu sam se vratio ne zbog toga da “s malo sreće ponešto i zaradim” kako sugeriraju blogeri, već da pomognem zemlji u kojoj sam rođen dokazima da je riječ o jednoj od kolijevki svjetske civilizacije.

Fondacija će i dalje voditi Projekt istraživanja sve do momenta dok svi nivoi vlasti ne poduzmu mjere iz svog zakonskog domena i shvate kakvo arheološko blago imamo u Visokom. A tada ću ja prvi založiti svu svoju imovinu kao garanciju kreditu dovoljno velikom da se ubrzaju radovi na iskopavanju. Ući ćemo u piramide i milioni turista godišnje će dolaziti u BiH", napisao je Osmanagić u pismu poslanom portalu Sarajevo-x.com.