Muzika
0

Ekskluzivno: Pogledajte novi video spot Dine Merlina

Sarajevo-x.com
Zahvaljući ljubaznosti PR tima Dine Merlina ekskluzivno objavljujemo video spot za novi singl Dine Merlina "Dabogda". Radi se spotu koji najavljuje novi Dinin album "Ispočetka". Pjesma "Dabogda", koju je Dino otpjevao sa Harijem Varešanovićem, predstavlja Dininu autorsku posvetu specifičnom duhu Sarajeva.

U tekstu pjesme prisutan je duhovit i autoironijski pristup fenomenu života i smrti. Melodijska linija ove pjesme ima karakteristike sevdalinke, a stopljena je sa temperamentnim i vrućim ritmom bosanove. Ovaj spoj stvara neodoljivu plesnu matricu nad kojom se ističe satirični tekst.

Redatelj spota je Pjer Žalica, proslavljeni filmski profesionalac koji je dao doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji kroz filmove Gori vatra i Kod amidže Idriza, ovjenčane značajnim međunarodnim nagradama. Žalica je i ovom spotu pristupio na filmski način, a njegova osnovna ideja je bila rasplesana ulica. “Želio sam da spot izgleda kao završna scena nekog filma sa sretnim završetkom” kaže Žalica.

Snimanje je obavljeno prije nepune dvije sedmice u ulici Veliki Ćurčiluk na Baščaršiji, a zanatlije i vlasnici radnji, kao i stanari ovog dijela grada, doprinijeli su pozitivnoj energiji koju je zabilježila kamera snimatelja Almira Đikolija. Veliki dio posla uradili su i profesori sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu koji su uvježbavali scenski pokret i koreografiju brojnih izvođača u spotu. Montažu videa uradila je Aida Huseinović, a produkciju potpisuje Refresh.

Ovaj spot i singl najavljuju skorašnji izlazak novog albuma Dine Merlina pod nazivom “Ispočetka”, koji se očekuje u junu. Kao što je do sada bio običaj, izlazak albuma pratit će i veliki koncertni spektaktl na stadionu Koševo, koji je zakazan za subotu 19.07.2008.