Svijet
0

Barrack Obama zvanično pobijedio Hillary Clinton

Sarajevo-x.com
Nakon historijskog osvajanja demokratske nominacije, Barrack Obama se u srijedu vraća kako bi ujedinio razjedinjenu stranku u predstojećoj petomjesečnoj borbi sa republikancem Johnom McCainom za Bijelu kuću.

Obama je postao prvi crnac koji je osvojio predsjedničku nominaciju vodeće američke stranke. Senator Ilinoisa je osvojio 2.118 glasova koji su potrebni za pobjedu na augustovskoj konvenciji.

Demokratska rivalka Hillary Clinton, bivša prva dama koja je u utrku ušla kao favorit, nije se predala i rekla je kako će se konsultovati sa liderima stranaka i pristalicama kako bi odredila svoj sljedeći korak.

Obama će biti ovjenčan demokratskom nominacijom na augustovskoj konvenciji i na novembarskim izborima suočit će se sa McCainom kako bi se izabrao nasljednik predsjednika Georgea W. Busha.

"Večeras obilježavamo kraj jednog historijskog putovanja i započinjemo drugo", rekao je Obama na historijskoj proslavi u St. Paulu, Minnesota, na mjestu održavanja septembarske konvencije republikanaca.

"Večeras sam tu ispred vas da vam saopštim da sam ja demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih država", ovim riječima pozdravio je Obama 17.000 svojih pristalica. Preostalih 15.000 skupili su se ispred arene.

Clinton je saopštila njujorškim članovima kongresa da je zainteresovana da postane Obamin zamjenik u nastupajućoj utrci, dok njene pristalice vrše pritisak na Obamu da izabere potpredsjednika partije.

"Senatorica Clinton je obilježila historiju ovom kampanjom i to ne samo što je žena koja je učinila što nijedna žena dosad nije učinila, nego zato što je lider koji inspiriše milione Amerikanaca", izjavio je Obama.

"Naša stranka i naša zemlja jesu bolje zahvaljujući njoj i ja jesam bolji kandidat jer sam imao čast natjecati se sa Hillary Rodham Clinton", dodao je senator Illinoisa.

Jedan Obamin asistent je rekao da je zvao Clinton nakon njihovih govora, čestitao joj na pobjedi u Južnoj Dakoti i rekao joj da mu se svakako javi, objavio je Reuters.