BiH
0

Hutovo blato među kandidatima za projekte koje će finansirati Evropska unija

FENA
Arheološka zona Hutovo blato nalazi se u regionalnom projektu koji bi mogla finansirati Evropska unija, saznaje Fena od eksperata Evropske asocijasije arheologa (EAA) koja će lobirati za ovaj projekt.

Radi se o inicijativi za kandidaturu za projekat ELIPSA, koji se financira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (za države članice EU) i fonda IPA za zemlje koje nisu u članstvu EU.

Jedna od tema natječaja je i razvoj ruralnih predjela pomoću promocije i prezentacije kulturne i arheološke baštine sa posebnom pažnjom na razvoj novih oblika djelatnosti, novih radnih mjesta i stvaranje dodane vrijednosti.

Inicijativa je potekla iz Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, a partneri su iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Grčke i Italije. Posebno značajno je sudjelovanje domaćih lokalnih, regionalnih i nacionalnih tijela (vladinih i nevladinih).

Partneri iz Slovenije su Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, Odjel Pejzažna arhitektura Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani, Nacionalni zavod za zaštitu kulturne baštine i privatna firma Arhej d.o.o, dok su partneri iz Hrvatske Odjel za povijest Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu sa lokalnim zajednicama (područje S Like), Konzervatorski zavod Gospić i Karlovac, Centar za interdisciplinarna istraživanja, Filozofskih fakultet Univerziteta u Splitu sa lokalnim zajednicama sa Hvara. Partneri iz BiH su Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Centar za balkanološka ispitivanja ANU BIH sa lokalnom zajednicom Hutovo blato i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, partneri iz Grčke su Ministarstvo kulture, lokalne zajednice (Beocija), i istraživački timovi, dok su iz Italije univerziteti Trst ili Udine i lokalne zajednice sa područja Natisone i Friuli.

Tema projekta je istraživanje mogućnosti i oblika upravljavljanja kulturnim naslijeđem na primjerima arheoloških parkova i predjela. Primjeri su kasnoantički limes (Slovenija, Italija i Hrvatska), područje Velebita i Like, te područje sačuvanog antičkog katasatrskog sistema na Hvaru (Hrvatska), arheološka zona Hutovo blato (BiH) i antička naselja Beocije (Grčka)

Projekt bi trajao tri godine. Prijava za projekt ide u dvije faze. U prvoj fazi (kvalifikacije) potrebno je dati opće podatke o projektu i njegovom programu. Ako projekt prođe kvalifikacije, onda se piše kompletna i detaljna prijava. Rok za predaju prijave za prvu fazu je 13. juna.