Uradi sam/a
0

Obradujte se novom torbicom koju ste sami sašili

Sarajevo-x.com
I ove sedmice naše saradnice, bh. blogerke Ramona i Narya pripremile su zanimljive i korisne kreacije za vas. U našoj novoj rubrici "Uradi sam" ovaj put naučite kako na jednostavan način napraviti torbicu. Samo slijedite upute za jednostavnu torbicu koja se lako iskroji i lako sašije.

Pripremile: Ramona & Narya

Torbica može biti različitog oblika: pravougaona, okrugla, oblik elipse, čak i neki asimetrični oblik. Mjere i količina platna ovisi od forme po kojoj pravite tašnu. Za neke jednostavne forme kao npr. pravougaonik, forma i ne treba, već samo mirna ruka! Za ovu okruglu torbu je trebalo pola metra bež platna i pola metra sarenog smeđe-bež platna. Također je utrošeno metar centelina.

Na platnu treba iscrtati oblik koji želite koristeći se formom (čitaj lavorom za veš) i dobijete ovo:

U prvom planu su dva kruga od centelina. Vi treba da imate 4 kruga centelina i po dva od svake vrste platna koju koristite. Na površinu za peglanje položite centelin, hrapava strana prema gore, preko stavite platno i toplom peglom prepeglajete. Provjerite da li se centelin zalijepio. Ponoviti jos 4 puta za svako platno i komad centelina.

Platno + centelin izgleda ovako:

Sastavite smeđe-bež i bež platno tako da su površine sa centelinom u sredini. Ako niste vješti sa mašinom najbolje je da dodatno rukom prošijete ili iglicama fiksirate platna, evo ovako:

Ovdje je dodatno ubačena smeđa čipku da još malo uljepša torbicu. Čipka je ubačena između bež i smeđeg platna kako bi torba mogla biti dvostrano korištena! Evo kako to izgleda sa čipkom:

Potom ide prošivanje. Na mašini namjestite cik-cak bod i lagano krenite sa opšivanjem. Najbolje je da jednom opšijete platno pa provjerite da li je ok, pa ako nije napravite neophodne korekcije i jos par pute prošijete okolo. Isto uradite i sa drugim komadom smeđeg i bež platna. Ovaj par nema dodatne čipke.

Sljedeće su ručke. I za njih koristite neku formu ili ako vam je ruka sigurna moze i bez. Prošijete na mašini po označenom i dobićete ovo:

Lagano makazama izrežite srednji dio i dobijete ovo:

Naslonite ovaj komad preko drugog para i iscrtajte oblik pa ponovite prošivanje i rezanje ručke.

Ostalo je da se još sastave dvije polovine torbe. Pažljivo stavite jedan kraj preko drugog, vodeći računa o poziciji ručke i koristeći cik-cak bod šijte okolo. Na ovoj torbi je sastavljen dio gdje je čipka, a gornji dio gdje su ručke tj. gdje nema čipke je samo jednostuko prošivan.

Evo kako izgleda gotova torba:

A evo još jedna torbica termofor koja je sašivene korištenjem iste tehnike: