BiH
0

Sarajevo: Završen 5. Kid's festival

FENA
Projekcijom dugometražnog animiranog filma "Asterix na Olimpijskim igrama" večeras će u dvorani Zetra biti zvanično završen 5. Kid’s Festival, koji je trajao od 6. juna.

Tim povodom danas su u Zetri predstavnici ViaKult Officea, organizatora Festivala, ugostili jednog od vodećih filozofa današnjice i velikog prijatelja BiH Bernarda Henri Levyja.

Levy je i počasni predsjednik ViaKulta te je na današnjoj konferenciji za medije govorio o tome koliko mu je ta funkcija draga i budi ponos, jer je u Dječiji festival vjerovao od samog početka.

On je zajedno sa sadašnjom direktoricom ViaKulta Susanne Prahl Landžo te Samirom Landžo tokom rata u BiH inicirao ideju o pokretanju takvog događaja, vjerujući da BiH treba obnoviti kroz djecu.

"Ta ideja je u to vrijeme izgledala nemoguća, ali je bila potpuno postojeća. Danas sam ovdje vidio uspjeh koji je prevazišao sve što sam mogao očekivati i zamisliti", kazao je.

Taj uspjeh, dodao je, poseban značaj ima u činjenici da je Sarajevo upoznao tokom rata i bio svjedok mnogih krvavih događaja. Svjestan je da Kid’s Festival danas nije dovoljan.

On je mišljenja da BiH nije na kraju ili neki "otpadak" Evrope, već je na izvjestan način njeno srce. Bosni treba Evropa, a Evropi treba Bosna, poručio je.

Komentirajući budućnost BiH, Levy smatra da nikada ne treba zaboraviti šta se prije nekoliko godina desilo, ali se ujedno treba potpuno okrenuti ka budućnosti.

Dva će Levyjeva filma - "Bosna" i "Jedan dan u smrti Sarajeva" sutra biti prikazani u CDA s početkom u 19.30 sati. Projekcije je organizirao Centar Andre Malroux.

Ovogodišnje izdanje Kid’s Festivala okupilo je oko 40.000 djece iz svih krajeva BiH. Svakodnevno su ih u Sarajevo dovozili autobusi i vozovi, a festivalski je program ponudio niz zanimljivih radionica i filmova.