Kultura
0

Predstavljena nova knjiga profesora Besima Spahića

FENA
"Dizajn - ekonomski, društveni i politički aspekti" naslov je nove knjige profesora Fakulteta političkih nauka Besima Spahića koja je predstavljena danas na sarajevskoj Pedagoškoj akademiji.

Boris Tihi, Hidajet Repovac te Andrej Lušič recenzenti su knjige koju je izdao Univerzitet za poslovni inžinjering i menadžment u Banja Luci.

Knjiga obrađuje mnoge dimenzije dizajna kroz poglavlja – "Aspekti industrijskog dizajna", "Oblikovanje socijalne atmosfere", "Uvod u oblikovanje identiteta države" te "Fotodizajn".

Knjigu su ukratko predstavili dizajnerica Samina Zajko, sociolog i producent Marijo Pejić te teatarski umjetnik Adnan Đindo.

Marijo Pejić ocjenjuje da knjiga nudi polivalentan tekst namijenjen akademskoj, ali i široj društvenoj zajednici, predstavljajući marketing u najširem smislu.

Autor obrađuje temu oblikovanja medijske prezentacije proizvoda i usluga, njihovu poznatost te identitet kako bi ih potrošači razlikovali od drugih na tržištu.

Pejić ističe i pitanje robne estetike koju Spahić naziva vizuelnim uljepšavanjem spoljašnjosti robe, kao i robnu simboliku ili značenje proizvoda koje se nalazi u svijesti potrošača.

Posebno mu je zanimljivo poglavlje o imidžu države u kojem autor daje uvid u istoriju zastava i grbovlja BiH. Tu i ocjenjuje da aktuelna bh. zastava više pripada Evropi, nego što predstavlja identitet i autentičnost BiH.

Samina Zajko je mišljenja da će svaki čitalac na stranicama Spahićeve knjige pronaći veliku količinu inspiracije, proistekle iz autorovog znanja i iskustva, te da bi knjiga trebala biti obavezno štivo.

Đindo smatra da bi se dizajn već sada mogao nazvati umjetnošću, jer zadovoljava iskonsku potrebu čovjeka za uljepšavanjem svijeta oko sebe. On je na stanovištu da se Spahić hrabro upustio u determinaciju pojma dizajna, tako kompleksnog i značajnog.

Autor je pojasnio da je knjigu pisao prvenstveno za svoje studente, a uskoro će slijediti njeno treće izdanje.

"Faktički je sve dizajn, jer sve treba oblikovati i uljepšavati", kratko je ocijenio Spahić te za publiku na gitari odsvirao nekoliko poznatih šansona.