Nakon utakmice
0

Policija sprečavala sukobe navijača

Sarajevo-x.com / FTV
Nakon utakmice Hrvatska - Turska u Mostaru su izbili navijački neredi. Pravovremenim reakcijama više od 600 policajaca i pripadnika specijalne policije spriječena je eskalacija sukoba i kontakt između suprotstavljenih navijačkih grupa, javila je Federalna televizija.

Neredi su zabilježeni i u drugim hercegovačkim gradovima. Prema podacima iz MUP-a HNK, u Mostaru je lakše povrijeđeno čak 16 policajaca, a privedeno 16 maloljetnika. U Stocu su povrijeđena tri policajca, privedeno je osam osoba. U Čitluku je povrijeđena jedna osoba, četiri privedene. U Čapljini je povrijeđen jedan policajac, a pet osoba - od kojih četiri maloljetne - privedeno. U Neumu je oštećeno devet vozila. Većina izgrednika bili su alkoholizirani maloljetnici.

I u Žepču su zabilježeni manji incidenti. U sukobu navijačkih skupina dvije osobe su lakše povrijeđene, a oštećeno je šest vozila. Istovremeno, nekoliko hiljada građana Zenice okupilo se na glavnom gradskom trgu, slaveći pobjedu reprezentacije Turske. Uz prisustvo jakih policijskih snaga, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku, okupljanje je proteklo bez incidenata, ali s naglašenom upotrebom pirotehničkih sredstava. Kolone vozila su gotovo dva sata potpuno blokirale zeničke ulice.

Nešto mirnije bilo je u mjestima Srednjobosanskog kantona. U Novom Travniku je jedna osoba teže povrijeđena, ali unutar navijačke grupe. U Vitezu, Bugojnom, Travniku i Novom Travniku razbijeno je nekoliko stakala na ugostiteljskim objektima i pošti. Na području ovoga kantona bilo je angažirano oko 700 policajaca.

Pobjeda Turske slavila se i u Sarajevu, gdje su se do kasno u noć mogle čuti sirene automobila, pucnjave petardi te vatromet, a saobraćaj je bio u potpunom kolapsu. Sukoba i izgreda nije bilo.