"Baščaršijske noći“
0

Nastup legendarne Joan Baez

Sarajevo-x.com
Joan Baez, američka kantautorica, neumorni mirotvorac i borac za ljudska i građanska prava nastupit će u okviru 13. festivala "Baščaršijske noći" na glavnoj sceni ispred Vijećnice, a ovo će biti njen drugi susret sa sarajevskom publikom. Prvi put se to deslilo tokom ratnih godina 14. aprila 1993.

Promotor njenog prvog i drugog koncerta, doajen sarajevske pop-rock scene Želimir Altarac Čičak kaže:

"Ponovni dolazak ove umjetnice u naš grad još jednom potvrđuje njene pozitivne vibracije koje već decenijama širi diljem planete. Joan Baez je bila jedan od prvih velikana pop-rock muzike koja je u aprilu 1993. godine zeljela upravo te pozitivne vibracije donijeti i prenijeti i na tada naše palkene ratne prostore. Značajna je radi svog političkog antiratnog angažmana, utemeljiteljica je organizacije "Humanitas International“, učesnik mnogobrojnih humanitarnih i protestnih koncerata. Tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća vec je bila poznata i izvan Amerika zahvaljujući svom debi albumu "Joan Baez“ s kojim je ostvarila zlatni tiraž. Tih 60-ih godina bila je aktuelna njena prijateljska a i ljubavna veza sa mladim Bobom Dylanom.

Snimila je osam zlatnih albuma među kojima se izdvaja "Francuske legije časti“, kao i prošlogodišnja prestižna muzička nagrada "Grammy“ za životno djelo. Na prvom sarajevskom koncertu otpjevala je "Sarajevo ljubavi moja“ i istinski iznenadila i oduševila sve prisutne. Bez sumnje je za očekivati još jedan jedinstveni muzički doživljaj, a postoji mogućnost da joj se tokom nastupa pridruži i nas Sarajlija čuveni violončelista Vedran Smajlović koji će ovom prilikom učestvovati u snimanju njenog dokumentarca.“