SAD
0

Svaka treća tinejdžerka zatrudni prije svoje 20. godine

FENA
Nakon što je broj trudnoća kod američkih tinejdžerki tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bio u neprestanom opadanju, u 2005. godini se povećao, i to za tri posto.

DeVanni First bilo je 17 godina kad je saznala da je trudna i da će imati trojke. Tri godine nakon rođenja trojki DeVanna je samohrana majka koja radi noćne smjene u okolici Washingtona, izvještava VoA.

"Još uvijek se borim. Moram raditi noću kako bih svojoj djeci mogla biti na raspolaganju tokom dana jer nikad ne znate što se može dogoditi, a ni na koga se ne možete osloniti", kaže DeVanna.

Zanimanje američkih medija za tinejdžersku trudnoću dostiglo je vrhunac kada se pročulo da su se srednjoškolke grada Gloucestera u državi Masačusets dogovorile da zatrudne u isto vrijeme. Ovih 17 trudnoća podiglo je postotak trudnoća u srednjoj školi ovoga grada čak za četiri puta.

Školski radnici i pedagozi taj porast pripisuju pomanjkanju seksualne naobrazbe, ekonomskim poteškoćama, te medijima koji glamuriziraju tinejdžerski seks.

Stručnjaci za adolescentnu medicinu kažu da Sjedinjene Države imaju veći natalitet u tinejdžerki nego bilo koja druga razvijena zemlja.

"Trenutno svaka treća tinejdžerka u SAD-u zatrudni prije nego što navrši 20 godina. To je ogromna brojka", kazala je Sarah Brown, direktorica Nacionalne kampanje za sprečavanje trudnoća u tinejdžerki.

Priča o slučaju srednje škole u Gloucesteru pomogla je ljudima da vide da se to još uvijek događa.