Dobrodošli u Neum?
0

Fašistički grafiti u jeku turističke sezone

Sarajevo-x.com
Pogledajte nekoliko fotografija snimljenih jučer u Neumu, u jeku turističke sezone, koje nam je poslao naš vjerni čitatelj, a na kojima se između ostalog vide i fašistički grafiti.

"I ranije sam vidio snimljene grafite i crteže, ali sam vjerovao da će djelatnici Općine Neum, Turističke zajednice Neum ili možda građani prije početka sezone ukloniti sramotne natpise iz mračnog doba prošlog stoljeća. Slike u prilogu me demantiraju jer „dekoracija“ izgleda nikome ne smeta, štaviše, predstavlja dio folklora, na primjer ide dobro uz gange i vino. Neum nas je ove godine, ničim izazvan, dočekao grafitima dobrodošlice, mira, ljubavi i suživota koje otvorenog srca poziva turiste da dođu u jedan od bezbroj turističkih oaza koji nudi BiH, zemlja sa dugom i bogatom pomorskom i turističkom tradicijom, o čemu svjedoče priložene fotografije. Posebna atrakcija neumske šetnice je posljednji samoglasnik abecede, pomalo čudnog oblika, ukrašen na vrhu znakom sabiranja, plusom. Pozitivno!", napisao je čitatelj našeg portala.

"Posjetioci se u Neumu ove godine osjećaju kao evropski turisti, ali samo po cijenama, dostojnim Azurne obale. Svaki pedalj javne površine se tretira kao mjesto za parkiranje, po skoro pa dubrovačkim cijenama od kojih sada nisu izuzeti ni vlasnici vikend kuća i apartmana koji uredno plaćaju porez i komunalije cijelu godinu, a koriste samo u sezoni! Parking ne plaćaju samo vlasnici vozila registriranih u Neumu!!! Ne jede se od svake ptice meso, dragi susjedi. Obzirom na ostale grane privrede koje nas svrstavaju u sam vrh razvijenih zemalja Evrope sa zanemarivom stopom nezaposlenosti, logično je da turizam i zaslužuje mjesto koje ima", riječi su autora ovih skandaloznih fotografija.