Rave party u Rusiji
6

Laseri djelimično oslijepili skoro 30 ljudi

Sarajevo-x.com
Oko 30 mladih koji su prisustvovali rave partyju u jednom klubu u gradu Kirzhachu blizu Moskve dobilo je oštećenje vida od lasera koji su pravili ugođaj na festivalu.

Medicinski radnici potvrdili su da je u 12 slučajeva došlo do djelimičnog oslijepljenja, a u izvještajima se spominje još 17 ljudi.

Neki od njih izgubili su vid i do 80%.

Prisutni na Aquamarine Open Air Festivalu u Kirzhachu, gradu u Rusiji počeli su tražiti pomoć dan poslije partyja, žaleći se na probleme s vidom.

Jaka kiša prisilila je organizatore ovog festivala da party premjeste ispod velikih šatora. Laseri koji su korišteni predviđeni su za osvjetljavanje neba, a ispod šatora odbijali su se od nadstrešnicu i pogađali očne mrežnice prisutnih.

Jedan od stručnjaka za očne bolesti navodi kako je skoro nemoguće da se sposobnost vida kod ovih ljudi vrati, piše Daily Mail.

"Imao sam osjećaj kao kad gledam u sunce," kaže jedan od učesnika. "Nakon tri dana odlučio sam da odem u bolnicu. Ispitivali su me jesam li bio na Open Air-u i onda me poslali direktno u bolnicu. Nisam ni otišao kući po stvari."

Vlasnik moskovske kompanije koja iznajmljuje lasere za ovakve događaje optužuje organizatore zbog "nepoznavanja tehnike".

"Neko je postavio izuzetno jake lasere u tako malom prostoru," kaže Valentin Vasiliev, vlasnik druge kompanije čiji laseri ovdje nisu korišteni.

Cosmic Connection, firma koja je radila promociju Aquamarine rave partyja još uvijek nije komentarisala ovaj događaj.