Konačno
0

Uhapšen Radovan Karadžić!

Sarajevo-x.com
Bivši lider bosanskih Srba i najtraženiji haaški optuženik uhapšen je u ponedjeljak uvečer, javio je Savjet za nacionalnu sigurnost Republike Srbije. Karadžić je nakon 13 godina bježanja i skrivanja uhapšen akcijom srpskih službi bezbjednosti.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić.

Integralni tekst saopštenja iz Pres službe predsjednika Srbije glasi:

"Savjet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

ICTY: Brammertz pozdravio hapšenje Karadžića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozdravio je hapšenje u Beogradu Radovana Karadžića, ratnog predsjednika Republike Srpske, saopćeno je u utorak iz Tribunala.

On je bio u bijegu od pravde gotovo 13 godina - prva optužnca protiv njega potvrđena je 24. jula 1995.

U vezi s hapšenjem, tužilac Brammertz je saopćio: "Informiran sam od svojih kolega u Beogradu o uspješnoj operaciji koja je rezultirala hapšenjem Radovana Karadžića. Uime Ureda tužioca, želio bih čestitati srbijanskim vlastima, naročito Nacionalnom savjetu za sigurnost, Srbijanskom akcionom timu zaduženom za traganje za bjeguncima i Uredu tužioca za ratne zločine, na postizanju ovog velikog koraka u saradnji sa Tribunalom."

Brammertz je istaknuo da je ovo veoma važan dan za žrtve koje su čekale na hapšenje Karadžića više od jedne decenije.

Dodao je da je ovo, također, veliki dan za međunarodnu pravdu, jer jasno demonstrira da niko nije izvan dosega zakona, i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti privedeni pravdi.

Datum transfera Radovana Karadžića u pritvor Tribunala bit će određen blagovremeno.