BiH
0

Silajdžić prisustvovao otvaranju džamije u Doboju

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić posjetio je u subotu Općinu Doboj i Medžlis Islamske zajednice u tom gradu, te prisustvovao otvaranju džamije u naselju Sjenina, koja je sa 55 metara visokom munarom među najvećima u BiH.

Silajdžić je, nakon razgovora s dobojskim načelnikom Obrenom Petrovićem, ocijenio kako veoma komplikovana organizaciona struktura vlasti u BiH koči i onemogućava njen privredno-ekonomski razvoj i put ka Evropi.

Istaknuo je da Predsjedništvo BiH mora da ima zajednički stav u vezi s tim pitanjem, te dodao da bi se jedinstvenim projektom na nivou BiH značajno povećala industrijska proizvodnja, osigurala nova radna mjesta, te zapošljavanje ne samo povratnika, već svih građana nezavisno od entiteta u kojem žive.

Govoreći o situaciji u Doboju, predsjedavajući Silajdžić je izrazio zadovoljstvo povratkom i sigurnosnim stanjem na tom području.

Najavio je i da će uticati na organe u BiH da osiguraju projekte za finansiranje razvoja općina koje sada imaju značajniji stepen povratka, javili su u subotu mediji u RS-u.

Petrović je naglasio da ta općina izdvaja značajna sredstva za održivi povratak i obnovu infrastrukturnih i stambenih objekata u povratničkim naseljima.

Istaknuo je i da više sredstava ne može biti osigurano bez značajnije entitetske i državne pomoći.