Vandalsko divljanje
0

Ogromna šteta na kraljevskom gradu Visoki

FENA
Foto: Visoko.co.ba
Foto: Visoko.co.ba
Nepoznati počinitelji napravili su tokom noći ogromnu štetu na nacionalnom spomeniku kulture BiH i jednoj od prijestonica srednjovjekovnih bosanskih kraljeva, kraljevskom gradu Visoki na lokalitetu brda Visočica, gdje je stručni tim Zemaljskog muzeja u drugoj fazi radova, od početka jula, ostvario izuzetne rezultate.

Arheolog Mirsad Sijarić odmah po izlasku na lokalitet istraživanja pozvao je policiju da izvrši uviđaj u 06.53 sati, a ovi su se pojavili tek u 08.40 sati i uviđaj vršili tek nešto više od pet minuta. Nakon ove, u praksi neviđene situacije, arheolog Sijarić će predložiti obustavu radova koji u Visokom očito nemaju smisla.

Šteta je pričinjena na više dijelova bedema kraljevskog grada, odakle je istrgano kamenje i bačeno. Zatim je porušena sva zaštita koja čuva novootkrivene zidove, a najveća šteta je pričinjena na nedavno otkrivenoj čatrnji za vodu, kružnom objektu prečnika devet metara. Prema Sijariću, prva procjena je da se dio čatrnje koji je najviše oštećen neće moći rekonstruirati, dok će je bunar, koji je otkriven unutar čatrnje, djelomično oštećen i može se rekonstruirati. Oštećen je i kombi kojim se vrši prevoz radnika.

Ovo nije prvi put da je kraljevski grad Visoki meta vandala. Prošle godine je, također, porušen dio novootkrivenih zidova, ali Sijarić kaže da je šteta koja je sada pričinjena najmanje deset puta veća nego tada.

On smatra da ovakvu štetu nije moglo pričiniti par ljudi, nego je morala biti angažovana veća grupa opremljena teškim alatom.

Sijarić je obustavio daljnje radove i obavijestio Zemaljski muzej koji treba nakon konsultacija sa Federalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture donijeti odluku o nastavku radova. Sijarić kaže da je njegova sugestija da se radovi ne nastave.

Radove na kraljevskom gradu Visoki finansira Vlada Federacije BiH u iznosu od 250.000 KM.