BiH
0

Novi protesti Građana Sarajeva

Sarajevo-x.com
Foto. Arhiva
Foto. Arhiva
Neformalna grupa građana Sarajeva nakon par mjeseci pauze organizuje nove proteste zbog nezadovoljstva sigurnosnom situacijom u našem glavnom gradu. Protest pod nazivom "Pokažimo da nam je stalo do naše djece" organizatori su zakazali za 11. august 2008. godine u 11:30 ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U saopštenju za javnost koje su organizatori poslali medijima pozivaju se građanke i građani da mirnim okupljanjem, koje će se održati ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, u ponedjeljak, 11. augusta 2008., sa početkom u 11.30 sati, svi zajedno izrazimo ogorčenje i nezadovoljstvo zbog neprofesionalnog, neprimjerenog i neodgovornog odnosa Tužilastva K.S.

"Smatramo da je primjetni porast maloljetničke delinkvencije u Sarajevu, zapravo rezultat lošeg odnosa Tužilastva prilikom izvršenja profesionalnih obaveza, zbog nesprovođenja zakonima propisanih postupaka kaznene politike, odnosno, ignoriranja drustvenog problema kojega trpimo", stoji u saopštenju. Organizatori zahtijevaju da neko konačno preuzme odgovornost.

"Pozivamo da prisustvom animiramo bosanskohercegovačku izvršnu i zakonodavnu vlast, odnosno, sve strukture društva i na svim nivoima, da hitno poduzmu odgovarajuće preventivne mjere na suzbijanju i konačnom prestanku maloljetničkog kriminala, kao i seksualnog nasilja nad djecom. Pozivamo sve prisutne da na miran i dostojanstven način pokažemo da mi, građani, nećemo da šutimo i trpimo dok nam drugi ugrožavaju, siluju i ubijaju našu djecu, našu budućnost. Mislimo na budućnost svog potomstva! Mladost ovog grada i naše domovine zaslužuje više", stoji u pozivu Građana i građanki Sarajeva.