Majke Srebrenice i Žepe
0

Otvoreno pismo Lajčaku i Radmanoviću

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" danas je uputilo otvoreno pismo visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

Udruženje ističe da koristi svoje demokratsko pravo da se u jednom otvorenom pismo obrati i Lajčaku i Radmanoviću, zajedno, "jer ovaj dvojac posljednjih dana čini se djeluje u tandemu".

U pismu se navodi da je apsolutno neracionalno da se njih dvojica kao visoki dužnosnici u BiH zamaraju tuđim izjavama i čestitkama, pored ogromnog broja gorućih problema koje bi oni trebali riješiti.

" Ne iznenađuje nas Radmanovićevo reagiranje na Komšićevu čestitku Hrvatskoj povodom akcije Oluja, jer i ptice na grani znaju da srpski korpus godinama u ovoj zemlji svoj status gradi na nekakvoj ugroženosti i podređenosti, samo zbog jednog razloga, da bi komad Bosne dobili za sebe. Svi normalni ljudi u ovoj zemlji Komšića doživljavaju kao istinskog borca za BiH, što je on nebrojeno puta pokazao. Za razliku od Vas Radmanoviću, Komšić je Bosanac i Hercegovac od glave do pete. Da nam je više Komšića, bilo bi nam bolje. On nije problem, problem je ideologija stanovnika Scheveningena, kaže se u otvorenom pismu Udruženja Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

U pismu, članice Udruženja ističu da ih iznenađuje stav Miroslava Lajčaka, koji se, kako kažu, bez sumnje priklonio "srpskom začaranom krugu".

"Gospodine Lajčak, morate znati da nepristrasnost u ovoj zemlji znači naklonost jednoj strani. Zbog vaše nepristrasnosti mi nismo mogle obići mjesto gdje su nam djeca ubijena. No, čini se da je ta vaša nepristrasnost posljednjih dana prerasla u naklonost srpskom korpusu. Vaše izjave, inferiornost i vaše zaleđenjenje bonske ovlasti najbolji su dokaz našoj tvrdnji", kaže se u pismu Udruženja Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Dalje se ističe da Lajčak ne može reći da se solidariše s majkama Srebrenice samo zato sto je došao na dženazu u julu, te dodaje da bi se njegova solidarnost trebala ogledati u djelima i akcijama.

"Izjave i djela Radmanovića za nas nisu novina. Stalno spominjanje RS-a u kontekstu daje to ekskluzivitet Srba nimalo nas ne iznenađuje. Ali mi poručujemo Radmanoviću i svim kreatorima srpskog djela Bosne: tamo gdje smo rađale našu djecu, koju ste pobili da bi dobili RS, uvijek će biti naša zemlja, jer oduvijek je i bila naša", kaže se u otvorenom pismu Udruženja Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" upućeno danas Lajčaku i Radmanoviću.