BiH
0

Žičarom od Pazarića do vrha Bjelašnice

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić izjavio je danas za Fenu da je s KJP ZOI '84. dogovoren projekt izgradnje kabinske žičare do vrha Bjelašnice te da je ova firma dobila zadatak da raspiše javni poziv.

Kabinska žičara bi polazila od Pazarića i išla do vrha Bjelašnice, s tim što bi se podrazumijevalo, ako se nađe zainteresirani investitor, da se na vrhu Bjelašnice napravi restoran.

ZOI '84. je već krenuo u realizaciju projekta, a premijer Silajdžić je naglasio da se na Bjelašnici završava i projekt vještačkog zasnježivanja.

"Izvršena je nabavka topova za vještačko zasnježivanje i očekujemo da ti topovi dođu u Sarajevo. Na Bjelašnici su, također, u toku infrastrukturni radovi, priprema se izgradnja bazena, tako da ćemo sigurno, ako ne već ove zime, onda naredne sigurno, imati mogućnost da skijašku sezonu produžimo na april, što je posebno značajno zbog blagih zima kakve su bile proteklih godina", kazao je kantonalni premijer.

Ovo će biti izuzetno značajno zbog turističke ponude Kantona, a Silajdžić očekuje da kabinska žičara bude posebna atrakcija koja će omogućiti građanima Kantona Sarajevo ne samo da skijaju nego da posjete vrh Bjelašnice polazeći iz Pazarića.

"Realno je da se to može uraditi. ZOI '84. je već krenuo u pregovore. Postoji volja, a treba izdvojiti i određena finansijska sredstva koja ćemo naredne godine planirati u budžetu. Raduje me što je ovaj projekt već krenuo", rekao je Feni premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić.