Prof.dr. Swellim
0

"Postojanje bosanskih piramida je neupitno i neosporivo"

FENA
Postojanje bosanskih piramida je neupitno i neosporivo. Onaj koji tvrdi da u Visokom nema piramida taj ne poznaje karakteristike piramidalnih struktura, kazao je danas na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu održavanja Prve međunarodne konferencije o Bosanskoj dolini piramida (ICBP) predsjednik ICBP-a, trostruki doktor nauka prof. dr. Nabil Swelim.

Swelim je istakao kako se piramide nisu gradile samo u Egiptu.

"Većina ljudi na pomen piramide odmah misli na piramide u Egiptu. A piramide su građene svuda, na svim kontinentima osim u Australiji. Ono što sam naučio u toku svog naučnog vijeka je da svaka piramida ima svoje osobenosti i karakteristike. To važi i za piramide u Egiptu, piramide u Meksiku, Kini i naravno piramide u Bosni i Hercegovini", kazao je Swelim

Konferenciji koja će biti održana od 25. do 30. augusta prisustvovat će više od 45 stručnjaka iz BiH, Evrope i svijeta. Swelim je kazao da, iako su u više navrata upućeni pozivi oponentima Projekta istraživanja Bosanske doline piramida, oni se nisu odazvali.

"Ako neko osporava postojanje piramida onda za to mora imati valjane naučne argumente. Sve ostalo je neprihvatljivo a apriori odbijanje ideje o piramidama u BiH potpuno nenaučno", istakao je Swelim.