biznis
0

Merkator odbio prodavati čorbe Fabrike soli Tuzla

FENA
Trgovački lanac Merkator odbio je prodavati Solanine juhe i čorbe. Negativan odgovor menadžmentu tuzlanske Tvornice soli stigao je nakon što su predstavnici ovlaštene distributerske kuće ponudili Merkatoru da, osim soli, začina do-do i soli sa dodacima, koji se u njihovim trgovinama nalaze od samog otvaranja u BiH, počne s prodajom novih Solaninih proizvoda, odnosno, osam vrsta čorbi od povrća.

U obrazloženju predstavnici Merkatora BH naveli su, uz ostalo, da imaju popunjen asortiman sa srodnim artiklima različitih cjenovnih razreda te da nemaju potrebu za širenjem asortimana.

Pozivajući se na obavezu Merkatora da u BiH plasira 30 posto robe domaćih proizvođača, direktor tuzlanske Solane Izudin Kapetanović smatra da je ovakvo ponašanje nedopustivo.

"Zašto Merkator ne ukloni juhe stranih proizvođača i ne stavi naše? Imajući u vidu principe na kojima je osnovan te činjenicu da Solana ima tradiciju dugu 123 godine i visokokvalitetne proizvode, ovakvo odbijanje Merkatora smatramo nedopustivim jer nam onemogućava da dođemo do naših potrošača", tvrdi Kapetanović.

On također tvrdi kako u svojim objektima Merkator nema 30 posto robe domaćih proizvođača.

"Merkatorovo ponašanje upućuje na to da veliki trgovački centri i politika globalizacije, koja je sve prisutnija u BiH, direktno utječu na infrastrukturu, proizvodnju i plasman proizvoda na bh. tržištu", navodi Kapetanović.

Inače, Solanine juhe nagrađene su brojim zlatnim i srebrenim medaljama na gradačačkom i sajmu ZEPS.