Istraživanje
0

Nintendo poboljšava matematičke vještine

Sarajevo-x.com
Djeca igranjem Nintenda mogu poboljšati svoje matematičke vještine i postići bolje ocjene u školi, rezultati su istraživanja koje su na 600 učenika proveli škotski naučnici.

Naime, prema pisanju Telegrapha u petak, igranje igrica i nije baš toliki gubitak vremena kako misle odrasli. Dvadeset minuta igranja "Dr. Kawashiminog treninga za mozak" ,na početku svakog dana, dramatično podiže ocjene učenika na testovima.

Igranje na Nitendo DS konzoli može čak poboljšati ponašanje djece u školi, te doprinjeti njihovom većem prisustvu na nastavi, rezultati su istraživanja grupe Learning and Teaching Scotland, koje je provedeno u 32 osnovne škole širom zemlje.

U neočekivanom obratu istraživanja otkriveno je da je su rezultati devetogodišnjaka i desetogodišnjaka na testovima iz matematike za 50 posto bolji kada su bar jednom dnevno igrali navedenu igricu. Učenici, i dječaci i djevojčice, su brže završavali svoje, inače dugotrajne i teške, testove.

"Igranje igrice imalo je zaista pozitivan utjecaj na djecu. Dječaci i djevojčice smire se mnogo brže, više su motivisana za rad i imaju više koncentracije. Igra je sada postala dio moje svakodnevne rutine u učionici", objasnila je Lorna Neilson, učiteljica u osnovnoj školi Hillhead u Kilmarnocku, čiji je razred učestvovao u navedenom istraživanju.

Nintendo DS konzola košta otprilike 126 eura i može se naći u milionima kuća širom svijeta. "Treniranje mozga" ima igrice poput izazova čitanja, testova sa brojevima i sklapalice zasnovane na principu pamćenja.